Volledig scherm
Toekomstige invulling van oude raadhuis Schijndel. Het ontwerp is van Maaike Westinga van TenBrasWestinga. © TenBrasWestinga

Oude raadhuis Schijndel valt 1,3 miljoen euro duurder uit

SCHIJNDEL - De ingrijpende verbouwing en renovatie van het oude raadhuis van Schijndel gaat de gemeente Meierijstad niet 2,2 miljoen euro, maar 3,5 miljoen euro kosten. 

Meerdere ‘elementen’ spelen een rol bij deze stijging met 1,3 miljoen euro, zo stelt wethouder Coby van der Pas (CDA, gemeentelijk vastgoed). ,,Het college kiest voor de meest duurzame variant. We willen dat het gebouw straks energie neutraal en gasloos is. Dat heeft een prijs. Tevens hebben we te maken met economische bloei, waardoor de prijzen voor de bouw flink gestegen zijn.” 
En dan is er nog het ‘pocket-park’ dat B en W bij het oude raadhuis willen aanleggen. ,,Plus een nieuw straatje dat we willen creëren tussen het oude raadhuis en het nieuwere gedeelte van het voormalige gemeentehuis van Schijndel.” Welke prijzen bij de verschillende onderdelen behoren, kan Van der Pas niet zeggen. ,,Dat is marktgevoelige informatie. We moeten de klus immers nog aanbesteden.” 

Bibliotheek en kunstcollectie 

De gemeenteraad van Meierijstad beslist donderdag 27 juni over het krediet. In het oude raadhuis komen als bekend onder meer de bibliotheek, een deel van de kunstcollectie van Meierijstad, het servicecentrum van de gemeente, een trouwzaal en horeca.  

Volledig scherm
Het oude gemeentehuis van Schijndel wordt nu beheerd door 'beschermers' van Dé Vastgoedbeschermer. © Robèrt van Lith/BD

Oude raadhuis uit 1961

Het ontwerp voor de renovatie en verbouwing van het oude raadhuis is van architect Maaike Westinga van Ten Bras Westinga uit Amersfoort. Het oude raadhuis is in 1961 opgeleverd. Ook dit raadhuis is van een architect uit Amersfoort: J.C. van Buijtenen. In 1990 werd het gemeentehuis van Schijndel uitgebreid met een grote aanbouw met vooral kantoren. Dit nieuwere gedeelte gaat heel waarschijnlijk tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. 

Een hotel?

Het college van B en W ziet hier graag woningen en een hotel aan de Marktzijde verrijzen. 
Het oude gemeentehuis van Schijndel kwam in 2017 vrij toen de gemeente Meierijstad van start ging. Het gemeentehuis van Meierijstad kwam in Veghel, het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. Het gebouw wordt nu tijdelijk beheerd door Dé Vastgoedbeschermer, een anti-kraak-organisatie. 
Meierijstad wil het nieuwere gedeelte van het oude gemeentehuis verkopen aan een marktpartij. Van de nieuw te bouwen woningen zou een kwart sociale huur moeten zijn. Meierijstad hoopt - mits de raad akkoord gaat - later dit jaar een aannemer te selecteren voor de verbouwing en renovatie van het raadhuis. Oplevering wordt dan in het najaar van 2020 verwacht. De realisatie van het nieuwere gedeelte laat langer op zich wachten. De verkoopprocedure start volgens planning na de zomer. 

Volledig scherm
Toekomstige invulling van het oude raadhuis van Schijndel. Het ontwerp is van Maaike Westinga van TenBrasWestinga. © TenBrasWestinga