Volledig scherm
Anbertien Donders (op de achtergrond) hangt samen met Rina Kersbergen (links voor) en Ans Janssen tweedehands kleding aan de rekken. De kledingbank ruilt de klaslokalen aan de Irenestraat in voor de kantine van het voormalige SCI-complex. © Willem Geurts

Oude voetbalkantine wordt onderdak van Kledingbank

Geen twijfel meer bij de Kledingbank in Sint-Michielsgestel. Het succesvolle Gestelse burgerinitiatief kan, wil en gaat verhuizen naar de door de gemeente aangeboden accommodatie van de voormalige voetbalclub SCI.

,,Wij hadden een bezichtiging samen met de wijkmakelaar en gebouwenbeheerder", vertelt Anbertien Donders van de Kledingbank, ,,En wat we zagen maakte ons enthousiast over de overstap." Alleen, de datum van de verhuizing is nog onbekend. Vooralsnog kunnen cliënten en klanten voor tweedehands kleding terecht in het vroegere schoolgebouw aan de Irenestraat. Niet bekend is wanneer de nieuwe eigenaar van het terrein aan de Irenestraat 2, Woonmeij, overgaat tot sloop en vervolgens bouw van nieuwe woningen.

Quote

Wat we zagen maakte ons enthousi­ast over de overstap

Anbertien Donders, Kledingbank

Huiver

Dat de Kledingbank dient te vertrekken is al geruime tijd bekend. ,,We dachten al in 2018 weg te moeten. Daarover was steeds goed overleg met de gemeente", aldus Donders. Die bood een enkele optie, de kantine van het SCI-complex. ,,Daar hadden we enige huiver bij, want het was 'ja' of 'nee' voor ons", erkent de initiator van de Kledingbank.

Die aanvankelijke vrees betrof vooral de geschiktheid van de aangeboden ruimte en de afstand tot het dorp. Met de bezichtiging kwam voor twijfel enthousiasme in plaats. ,,Met wat aanpassingen in het gebouw kunnen wij al onze artikelen makkelijk onderbrengen", weet Donders nu.

Quote

Met wat aanpassin­gen in het gebouw kunnen wij al onze artikelen makkelijk onderbren­gen

Anbertien Donders

Onderhoud uitvoeren

Een gemeentewoordvoerder meldt dat de gemeente waar nodig onderhoud zal uitvoeren. Met inbegrip voor alle partijen, dat ook de 'nieuwe' locatie een tijdelijke is. Het belangrijkste winstpunt is dat de vrijwilligers niet telkens de voorraden kleding hoeven te verplaatsen. In maart, april en mei heeft de bank haar zomeruitgifte aan uitkeringsgerechtigden voor ongeveer 250 tot 300 cliënten.

Donders hoopt deze 'zomeruitgifte' nog aan de Irenestraat te kunnen doen en vanaf september de herfst/winteruitgifte vanuit de SCI-kantine. De verhuizing biedt de kledingbank op termijn meer perspectief, vermoedt zij. Zo denkt zij dat de bank op meer dagen de deuren kan openen voor publiek. Momenteel zijn dat er zestien per jaar. ,,In de toekomst zijn we wellicht wekelijks open. Al betekent het dan wel dat we meer vrijwilligers nodig hebben", zegt de initiator tot het burgerinitiatief.