Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten die zijn opgepakt tijdens de stalbezetting in Boxtel worden vrijgelaten op het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven. © Rob Engelaar

Partij voor de Dieren haalt uit naar overvallen boer in Boxtel: 'We hebben zieke en dode varkens gezien’

BOXTEL - Niet alleen de activisten hebben maandagavond de wet overtreden door een varkensboerderij in Boxtel urenlang te bezetten, ook de eigenaar van het bedrijf heeft zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Dat is althans de stellige overtuiging van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. ,,We hebben beelden van zieke en dode dieren gezien.”

Esther Ouwehand, nummer twee op de lijst, doelt daarmee op de beelden die van binnenuit door de activisten zijn gemaakt. Ze komt op basis van die beelden tot de conclusie dat de veehouder zijn varkens onvoldoende zou hebben verzorgd.

Verboden

Ze vraagt zich af of minister Grapperhaus kan reflecteren op de ‘wetsovertredingen die we in de stal hebben gezien’. ,,Want de wet Dieren zegt dat het een veehouder verboden is om dieren de nodige zorg te onthouden.” Minister Grapperhaus laat weten dat het niet aan hem is om hierover enig commentaar te geven.

Volgens Ouwehand is het nodig dat de overheid niet alleen het rechtsgevoel dient als het gaat om de vervolging van de activisten. ,,Ook boeren moeten zich aan de wet houden. Ik vind dat de minister daarop moet reflecteren.”

Standpunt

De Partij voor de Dieren, dat gisteren nog geen standpunt in wilde nemen over deze kwestie, benadrukt overigens dat ze iedere vorm van geweld en intimidatie afkeurt.

,,Ik kan mij goed voorstellen dat de veehouder zich erg geïntimideerd heeft gevoeld”, aldus Ouwehand. Het is volgens haar nu aan de rechter, niet aan de politiek, om de daden van de activisten te veroordelen.

Vrijlating

Van de 76 dierenactivisten die maandag werden aangehouden na de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel zitten er nog vijf vast. Zij weigeren zich te identificeren. Volgens het Openbaar Ministerie zijn 64 dierenactivisten met een dagvaarding naar huis gestuurd. Zij moeten zich verantwoorden voor lokaalvredebreuk. Zeven arrestanten kregen een geldboete.

Voor een politiebureau in Eindhoven, waar de actievoerders vastzaten, heeft een aantal actievoerders zich verzameld om mensen die zijn vrijgelaten op te vangen.

  1. Boxtelaren storen zich aan lege winkelpanden, overal gestalde fietsen en te weinig keus
    PREMIUM
    Video

    Boxtelaren storen zich aan lege winkelpan­den, overal gestalde fietsen en te weinig keus

    BOXTEL - ,,Tussen al die gestalde fietsen zitten kletsen heeft voordelen", zegt Gerard van den Boogaard uit Boxtel lachend. ,,Als het hard waait, zitten we een beetje beschut, maar dan houdt het ook op." De inwoners en ondernemers van Boxtel storen zich aan de overal gestalde rijwielen en de leegstand in het centrum. Daarnaast is er te weinig keus, zo blijkt uit een rondgang door het centrum.