Volledig scherm
Aart Garssen, hoofd regionale recherche en Miranda van Turennout, officier van Justitie, tijdens een persconferentie over het onderscheppen en ontcijferen van versleutelde telefoons uit het criminele circuit. Door deze doorbraak heeft de politie vele criminele acties tijdig kunnen verijdelen. © ANP

Politie kraakt communicatienetwerk van criminelen: Boxtelaar (52) opgepakt voor leveren cryptofoons

BOXTEL - Een 52-jarige man uit Boxtel is opgepakt in een groot onderzoek van de politie Oost-Nederland naar criminelen die met elkaar communiceren via een versleutelde chatdienst. Hij wordt verdacht van het leveren van apparaten die nodig zijn voor de communicatie. De man is één van de veertien mensen die zijn gearresteerd nadat de politie een tijdlang mee kon lezen met de berichtjes die via de zogenoemde cryptofoons werden verstuurd. 

Ook een 46-jarige man uit Lingewaard is opgepakt. Hij is de mogelijke hoofdleverancier van de cryptofoons en wordt verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De arrestaties werden dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de politie Oost-Nederland. 

Eén zo'n cryptofoon kost duizenden euro's. Daarmee werd niet gebeld, maar verstuurden criminelen elkaar alleen chatberichten. Dat gebeurde via het programma IronChat. Het lukte de politie om de encryptie te kraken en mee te lezen met de berichten. Op die manier zijn 258.000 berichten gelezen, die tussen criminelen onderling werden verstuurd. Daardoor heeft de politie meer dan honderd verdachten in beeld gekregen, die bij tientallen zaken betrokken zijn. Ze zijn nog niet allemaal aangehouden.

Dankzij de informatie in de berichten zijn de afgelopen tijd xtc-labs opgerold en wapens, geld en drugs in beslag genomen. Ook is er al direct ingegrepen bij een mogelijke vergeldingsactie in Twente, waar de politie dankzij de berichten van op de hoogte was. Daarvoor zijn drie mannen uit Almelo en Enschede opgepakt. 

Volledig scherm
In een infographic legt de politie uit hoe een cryptofoon werkt. © Politie
Volledig scherm
De website van de criminelen is door de politie uit de lucht gehaald. © Screenshot