Volledig scherm
Het kruispunt op de N65 bij Helvoirt is een druk knooppunt. En onveilig, vindt de Haarense politiek. © Marc Bolsius

Politiek Haaren is eensgezind: veiligheid op N65-kruisingen moet beter

HAAREN - De veiligheid op de N65-kruisingen op Haarens grondgebied moet beter. Dat vindt de hele gemeenteraad van Haaren. En ook burgemeesters en wethouders schaarden zich deze week achter het pleidooi, dat een initiatief is van de CDA-fractie. 

Volgens CDA-raadslid Frank de Werdt gebeuren er te veel ongelukken op de N65, 144 in de afgelopen vijf jaar. Daarbij vielen drie doden en zes gewonden. De Werdt stelt dat raadsleden met enige regelmaat klachten over de kruisingen ontvangen van inwoners. Net als zij willen de Haarense politici niet wachten met verbeteringen tot de grote ombouw van de N65. Want die begint op zijn vroegst in 2021 en duurt enkele jaren.

Dus gaat Haaren dit probleem bij wegbeheerder Rijkswaterstaat onder de aandacht brengen. Waarnemend burgemeester Yves de Boer zal proberen ook buurgemeenten mee te krijgen in deze lobby. De Werdt heeft overigens zelf al contact opgenomen met Rijkswaterstaat (RWS) over deze kwestie. Die stelt dat het ongevallenbeeld op de N65 geen aanleiding geeft tot aanpassingen aan de kruisingen. ‘Vooruitlopend op de ombouwplannen van de N65 zijn er voor Rijkswaterstaat dan ook geen aanvullende plannen en maatregelen in het vooruitzicht', kreeg de CDA’er te horen. 

RWS is al sinds 1798 verantwoordelijk voor de zorg voor weg en water in Nederland. Maar over het gedrag van de weggebruiker gaat de dienst, zo meldt ze aan De Werdt. RWS verwijst daarom naar politie en Openbaar Ministerie. Haaren gaat ook bij deze instanties om aandacht vragen voor de verkeersveiligheid op de kruispunten van de N65 met de Mgr. Zwijsenstraat, de Heusdensebaan en de Torenstraat.

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."