Volledig scherm
Impressiebeeld van de toekomstige buurt voor arbeidsmigranten aan de Knokert in Veghel. Met op de achtergrond de geplande windmolen langs de A50. © OTTO Work Force/HOBIJ

Politiek is positief over migrantenwijk in Veghel

VEGHEL - ,,Gematigd positief.” Het antwoord van fractieleider Mari van der Aalsvoort van HIER staat model voor andere reacties uit de gemeenteraad van Meierijstad over de locatie voor grootschalige opvang van arbeidsmigranten in Veghel. 

Het college van B en W maakte dinsdag bekend dat er een woonbuurt met honderd kleine woningen voor ongeveer vijfhonderd arbeidsmigranten komt op het voormalige evenemententerrein op de hoek de Knokert-Dorshout, aan de rand van bedrijventerrein De Amert. Twee grote uitzendbureaus voor arbeidsmigranten, OTTO Work Force en HOBIJ, gaan deze buurt ontwikkelen. 

Planning: medio 2020

De planning is dat de woningen medio 2020 in gebruik worden genomen. Volgens fractievoorzitter Johan van Gerwen van het CDA leent het terrein zich prima voor grootschalige opvang van migranten. ,,Het is dichtbij een industrieterrein en redelijk dichtbij voorzieningen. En misschien is deze locatie in de toekomst ook nog geschikte te maken als grote parkeerplaats voor vrachtwagens.”

Volledig scherm
Een impressiebeelld van de toekomstige buurt voor arbeidsmigranten in Veghel. © OTTO Work Force/HOBIJ

‘Voldoet aan alle criteria’

Ook de oppositiepartijen Lijst Blanco en Lokaal Meierijstad vinden de locatie geschikt. ,,De plek voldoet aan alle criteria", reageert Wern van Asseldonk namens deze partij. Hij vindt het op voorhand geen probleem dat de woningen nabij een windmolen komen. ,,Ik ga ervan uit dat deze locatie de toets doorstaat, anders zou het college deze woningen hier niet plannen.”  B en W melden desgevraagd dat berekeningen aantonen dat de windmolen buiten de milieucirkel van de woningen valt,  ‘en geen belemmering vormt voor het plan’. 

Formeel komt de gemeenteraad niet meer in beeld bij dit besluit omdat het bestemmingsplan niet gewijzigd hoeft te worden. Het gaat om tijdelijke woningen en dan volstaat een omgevingsvergunning, die verleend kan worden door het college van B en W. Fracties kunnen de opvanglocatie eventueel nog wel zelf op de agenda zetten.