De politiek van Meierijstad wil dat de gemeente actiever wordt in rattenbestrijding, ook in het bestrijden van zwarte ratten.
Volledig scherm
De politiek van Meierijstad wil dat de gemeente actiever wordt in rattenbestrijding, ook in het bestrijden van zwarte ratten. © Getty Images/Stockphoto

Politiek wil dat Meierijstad meer ratten vangt

SINT-OEDENRODE - Meierijstad moet meer ratten gaan vangen. Daar komt in het kort  ‘De rattenvanger van Meierijstad’ op neer, een voorstel dat een ruime meerderheid krijgt in de gemeenteraad. 

Het voorstel van het CDA wordt nu al gesteund door de coalitiepartners Team Meierijstad, VVD en PvdA, waardoor er een ruime meerderheid achter staat. De politiek wil voor 30 juni een plan van aanpak van het college om ‘invulling te geven aan de actieve rol in de rattenbestrijding in de gemeente Meierijstad', zo staat te lezen in de motie vreemd aan de orde van de dag. 

‘Zwarte rat is veel lastiger te bestrijden’

Het initiatief voor het voorstel komt van CDA-raadslid Daniëlle Aarts. Zij ving op dat er in Meierijstad steeds meer klachten zijn over ratten, die ziektes kunnen verspreiden. ‘Naast de bruine rat heeft ook de zwarte rat Meierijstad bereikt, een rat die veel lastiger is te bestrijden dan de bruine rat', aldus de motie. 
De partijen willen ook dat Meierijstad zich aansluit bij de Projectgroep Zwarte Rat, een samenwerkingsverband tussen gemeenten en waterschappen in Noord- en Midden-Limburg en plaagdierbestrijders met één doel: het stoppen van de opmars van de zwarte rat. De raad wil budget beschikbaar stellen uit de post gezondheid. ‘Is dit budget ontoereikend, dan volgt een voorstel van het college richting de gemeenteraad.’

De gemeenteraad vergadert dit keer niet op donderdagavond, maar vanavond, woensdag 27 februari 2019 in het bestuurscentrum van Meierijstad in Sint-Oedenrode.