Volledig scherm
Zaagsel op de grond en in de kooien. Leerlingen van de praktijkschool van het Elde helpen mee met de opbouw van de tentoonstelling van ESKV in manege De Molenheide. © Domien van der Meijden

Praktijkschool Elde helpt tentoonstelling kleindieren ESKV

SCHIJNDEL - De Eerste Schijndelse Kleindieren Vereniging (ESKV) houdt dit weekeinde weer een grote tentoonstelling in Manege de Molenheide in Schijndel. Er staan 300 dieren te kijk voor het publiek zoals grote kippen en krielkippen, cavia’s, duiven, sier- en watervogels zoals fazanten, eenden en kwartels, en  natuurlijk konijnen.

De praktijkschool van het Elde College in Schijndel heeft deze week de helpende hand geboden om de kooien op te bouwen. Volgens Marja van de Greef, docent aan de praktijkschool, is de klus een prachtige manier voor de zes leerlingen die hebben geholpen.

,,Zij houden niet zo van boeken, wel van lekker de handen uit de mouwen steken. En hier zie je natuurlijk direct resultaat. Ze helpen alle kooien van zaagsel te voorzien, bouwen de kooien mee op en de groene sierwanden onder de kooien. Ze spannen touwtje boven de kooi. Daar komen straks de prijzen aan te hangen van dieren die kampioen worden.”

Van de Greef is blij met de samenwerking met de ESKV. ,,Onze leerlingen horen er helemaal bij. Ze krijgen eten en drinken in de kantine van de manege en helpen volwaardig mee. Erg leuk om te doen. Dat doen we nu al voor het derde jaar.”

Volledig scherm
De groene versiering wordt aan de kooien gemaakt, zodat het er netjes uit ziet. © Domien van der Meijden

Aletta Suiker van de ESKV is blij met die hulp. ,,Het is veel werk, de opbouw. En zo komt het allemaal op tijd goed. Dit is de 78ste tentoonstelling voor ons. We hebben nog steeds 65 leden. Maar ik moet er wel bij zeggen dat onze club wat verouderd. En omdat elders, zoals in Boxtel en Uden, soortgelijke clubs ter ziele gingen, zijn leden van daar bij ons aangesloten.”

Vandaag (vrijdag) worden de dieren gekeurd. Daar komen verschillende keurmeesters voor naar Schijndel. Een dierenarts heeft vooraf de dieren goed bekeken en eventueel zieke dieren er tussenuit gehaald om ze apart te zetten.

De tentoonstelling trekt jaarlijks vele honderden bezoekers. Zo heeft ESKV onder meer bewoners van Kentalis, zorghuizen als Barbara en cliënten van zorgboerderijen uitgenodigd. Voor kinderen is er een speciale knuffelhoek in de manege met kleine dieren.

De tentoonstelling is zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur geopend, zondag van 10.00 tot 16.00 uur.