Volledig scherm
PREMIUM
De twee eenroeders met golfplaten dak die Dré Quirijns heeft teruggebouwd bij zijn boerderij aan het Schellekesveld in Berlicum. © Domien van der Meijden

Proefdraaien met fietsroute langs parapluhooibergen in Berlicum

BERLICUM - Onder aanvoering van Theo Danen van heemkunde De Plaets reed een groepje fietsers gisteren in Berlicum voor het eerst de fietsroute langs vervallen, gerenoveerde en splinternieuwe parapluhooibergen.

Je kan via IZI Travel de app downloaden op je mobieltje. Wie dan naar Berlicum scrolt komt vanzelf bij de splinternieuwe toeristische aanwinst voor Berlicum en Middelrode: de parapluhooibergfietsroute. Ze is twintig kilometer lang en brengt je in een fraaie voorjaarszon langs de oude vervallen eenroeders, vierroeders en andere varianten van parapluhooibergen.

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."