Met haar legpuzzelactie voor senioren levert Jessica de Jong een positieve bijdrage in een rampzalige tijd.
Volledig scherm
Met haar legpuzzelactie voor senioren levert Jessica de Jong een positieve bijdrage in een rampzalige tijd. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Puzzelactie voor senioren daverend succes

SINT-OEDENRODE - De legpuzzelinzame- ling voor senioren door Jessica de Jong verspreidt zich als een olievlek. De actie begon in Sint-Oedenrode, breidde uit naar Meierijstad en is inmiddels bekend in Brabant.

Aan haar voordeur staat een grote kartonnen doos die Jessica bij thuiskomst telkens leegt. Bijna duizend legpuzzels verzamelde zij al en brengt deze met hulp van een team vrijwilligers naar senioren die vanwege het coronavirus thuiszitten. ,,Ik ben zelf geen binnenzitter. In gedachten verplaats ik me in senioren die wekenlang tussen vier muren zitten. Ik hoop dat legpuzzels hen een beetje helpen de tijd door te komen.”

Oproep op Facebook

Jessica (50) werkt op de horeca-afdeling in Zorgcentrum Odendael. ,,Vorige week moest ik een oude dame naar huis sturen, zonder dat ze haar dagelijkse kopje koffie kreeg. Odendael ging op slot. Argeloos reageerde zij: kan ik dan morgen terugkomen? Het is hier zo gezellig. Toen besefte ik dat senioren weleens wekenlang hun koffie, biljart, dans- en kaartmiddag moeten missen. En ik bedacht de puzzelactie. Een oproep via Facebook, vriendengroepen en supermarkten leverde stapels legpuzzels op. 

Klassieke landschapsafbeeldingen van duizend stukjes, maar ook moderne puzzels van Jan van Haasteren en Ravensburger. Soms nog ongebruikt. Mijn team helpers stopte bij alle seniorenwoningen rond Odendael een plastic tasje in de bus. Op het bijgevoegde briefje legde ik de actie uit en vroeg of mensen geïnteresseerd waren in een gratis legpuzzel. Zo ja, dan hingen ze de tas de volgende dag aan de voordeur. Ongelofelijk. We stopten in honderden tassen een legpuzzel en kregen hartverwarmende reacties: briefjes met dankjewel en superidee. Een mevrouw deed open met een megaglimlach. Wij waren de eerste personen die ze in dagen zag.”

Goed bezig

Wat begon met één stapeltje puzzels groeide naar een berg. Jessica vond opslagruimte in een Rooise horecazaak, een busje voor de logistiek en winkelwagentjes om langs de deuren te gaan. Bovendien bevestigde het RIVM dat ze met de nodige voorzorgsmaatregelen goed bezig is. Omdat de horeca-afdeling op Odendael gesloten is, helpt Jessica nu bewoners. ,,Een praatje, samen koken of een stukje lopen. Puzzels van 500 of 1000 stukjes zijn te moeilijk voor hen. Vandaar mijn oproep om ook puzzels van 36 stukjes met een afbeelding van dieren te doneren. Daar maken we bewoners van de zorgafdeling erg blij mee.”

Toen de meeste senioren rond Odendael voorzien waren, kwamen Veghel, Erp en Boekel aan de beurt. Inmiddels zijn er ook inzamelpunten bij verschillende Jumbo’s in Uden. Inzamelpunt voor Sint-Oedenrode: Geelgors 10, Jumbo en Lidl.