Volledig scherm
De gemeenteraad van Haaren werkte tijdens de behandeling van de laatste begroting voor het eerst met interruptiemicrofoons. Dat maakte het debat levendiger. © Johan van Grinsven/BD

Raad Haaren schiet extra geld voor dorpshuizen en school af

HAAREN - Een uiterste poging deed oppositiepartij Samenwerking'95 vanavond in de gemeenteraad van Haaren om meer geld te krijgen voor de verbouwing van de dorpshuizen in Haaren en Biezenmortel en de basisschool in Esch. 

Burgemeester en wethouders willen voor die drie projecten samen maximaal 4 miljoen euro uit trekken. ,,Maar daarmee redden we het niet”, aldus Peter den Ouden van Samenwerking'95.

Die partij wilde in eerste instantie dat er eerst goede plannen (‘zonder franje') worden gemaakt met de betrokken besturen ‘zonder de beperking van het budget’. Ofwel: eerst bepalen wat nodig is voor de dorpshuizen Den Domp in Haaren, De Vorselaer in Biezenmortel en basisschool Willibrordus in Esch. En dan pas kijken wat de financiële gevolgen daarvan zijn en of de gemeenten die op 1 januari 2021 een Haarens dorp opnemen die voor hun rekening willen nemen. Later werd het voorstel afgezwakt en de passage over het budget verwijderd.  

Toch haalde het voorstel het niet in de raad; er was alleen steun van de VVD. Coalitiepartijen CDA en Progressief'96 waren tegen.  

Minder wethouders

De VVD kwam met het meest verrassende voorstel tijdens de behandeling van de laatste begroting van de gemeente Haaren, die voor 2020. Volgens VVD'er Boy Scholtze is het niet meer te verantwoorden dat de gemeente vier wethouders in dienst heeft terwijl in zijn ogen het werk in Haaren alleen maar afneemt, vanwege de opsplitsing. 

De VVD wil terug van 3,3 arbeidsplaatsen naar twee volledige banen. Het geld dat de gemeente daarmee bespaart, kan gebruikt worden om de lokale lasten te verlagen, aldus de VVD. Ook dat voorstel haalde het niet. Alleen de andere oppositiepartij, Samenwerking, was voor.

De begroting werd vervolgens aangenomen door de gemeenteraad van Haaren.