René Dekkers bij zijn pluimveestallen in Sint Oedenrode die gesloopt gaan worden.
Volledig scherm
PREMIUM
René Dekkers bij zijn pluimveestallen in Sint Oedenrode die gesloopt gaan worden. © Jeroen Appels/Van Assendelft Fotografie

René is ‘onzinpoespas’ zat, zoals zoveel boeren

SINT-OEDENRODE - René Dekkers boert al zo'n beetje heel zijn leven, maar nu is hij de strenge regels helemaal beu. De oud-wethouder van Sint-Oedenrode wil zijn stallen inruilen voor nieuwe woningen. Dekkers staat daarmee model voor veel boeren in Meierijstad. ,,Boeren hebben vooral behoefte aan duidelijkheid.” 

René Dekkers bij een van zijn stallen die hij wil slopen om ruimte te maken voor vrijstaande woningen.
Volledig scherm
René Dekkers bij een van zijn stallen die hij wil slopen om ruimte te maken voor vrijstaande woningen. © Robèrt van Lith/BD

René Dekkers wijst naar zijn drie stallen, waar nu nog zo'n 50.000 vleeskuikens in verblijven. ,,Die gaan plat om plaats te maken voor woningen", zegt de oud-wethouder van Sint-Oedenrode. René Dekkers (61) is een van de vele agrariërs in de gemeente Meierijstad die willen stoppen. Van de ruim vijfhonderd agrariërs geven er zeker  tweehonderd binnen tien jaar de brui aan, zo zijn de schattingen. Volgens diezelfde voorspellingen komt daardoor zo'n 500.000 vierkante meter aan veestallen leeg te staan, veruit het meeste in Brabant.  ,,Daarom is het goed dat Meierijstad nu de regels wil versoepelen voor nieuwe bestemmingen van de lege veestallen.” 

  1. We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd
    PREMIUM
    Column

    We staan dichter bij elkaar dan ooit in deze coronatijd

    Mijn schoonmoeder cremeren. In coronatijd. Dat betekent met z’n twintigen afscheid nemen zonder te kunnen knuffelen, te snikken op elkaars schouder of na te praten met een kop koffie. Dat betekent een zus in Frankrijk en naasten uit Londen en Hong Kong die er niet bij kunnen zijn. Dat betekent mijn vriend rouwend in zijn eigen huis, ik in het mijne. En een schoonvader die alleen achterblijft met alle bekende social distancing musts. Corona maakt kille tijden nog killer.