Volledig scherm
Floris Alkemade (midden) doceert de gemeenteraad van Meierijstad over het buitengebied. © Robèrt van Lith/BD

Rijksbouwmeester Alkemade geeft tips in ‘zijn’ Meierijstad

SINT-OEDENRODE - Rijksbouwmeester Floris Alkemade speelde donderdagavond een ‘thuiswedstrijd’ in Sint-Oedenrode. Hij adviseerde daar de gemeenteraad van Meierijstad over botsende belangen in het buitengebied. 

,,In buitengebieden zie je steeds meer hennepkwekerijen en xtc-labs. Je moet nieuwe verdienmodellen verzinnen voor agrariërs. Anders verlies je het spel van andere krachten.” 

Volledig scherm
Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode, architect van het jaar in 2018. © Robèrt van Lith/BD

Dit was een van de vele adviezen die rijksbouwmeester Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode donderdagavond gaf aan de gemeenteraad van Meierijstad. Alkemade was een van de vier deskundigen die te gast waren op de eerste expertmeeting in Meierijstad: botsende belangen in het buitengebied. 

De politiek wil hiervan leren met het oog op de nieuwe visie ‘Vitaal buitengebied'. Andere experts adviseerden over onder meer leegstaande agrarische gebouwen, toerisme, biodiversiteit en ecologie. 

Architect van het jaar 2018 

Alkemade, architect van het jaar 2018, was maandagavond nog op tv te zien bij Nieuwsuur, waar hij sprak over aantasting van het buitengebied door enorme zonneparken. Bij zijn ‘thuiswedstrijd’ in Sint-Oedenrode doceerde Alkemade ook over bedreigingen van het platteland. ,,Die gigantische zonne-akkers nemen extreem veel ruimte in. Zet het platteland als állerlaatste in voor die velden met zonnepanelen. Die horen eerder thuis op zee of op daken van gebouwen.”

‘Herenboeren uitstekend voorbeeld’

Tevens adviseerde Alkemade om zo veel mogelijk te bouwen in al bebouwd gebied. ,,En probeer de stad te voeden vanuit de ommelanden. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het project Herenboeren in Boxtel.”

Alkemade vindt dat overheden kwaliteit van het landschap voorop moeten stellen. Samen met het College van Rijksadviseurs presenteerde hij eind vorig jaar de toekomstvisie Panorama Nederland. 

Hierin staat onder meer dat intensieve veestallen in de toekomst niet meer in het buitengebied thuishoren, maar op bedrijventerreinen. ,,Intensieve veeteelt legt een zwaar beslag op het landschap. Dat moeten we in de toekomst niet meer willen. Breng die intensieve veeteelt eerder naar gebieden bij snelwegen.”

Panorama Meierijstad 

SP-raadslid Kees van Limpt vroeg Alkemade naar zijn visie op Panorama Meierijstad. ,,Meierijstad heeft met de Dommelvallei een prachtig voorbeeld van waterhuishouding. De Dommelvallei kun je inzetten om verdroging tegen te gaan, een van de grootste bedreigingen van het platteland.”  Het bracht Alkemade tot zijn laatste advies: ,,Ik raad iedereen aan om woensdag 20 maart op de juiste partijen te stemmen bij de waterschapsverkiezingen.”