Volledig scherm
PREMIUM
Een grote brand heeft afgelopen weekeinde een deel van de monumentale bebouwing op landgoed Haarendael in Haaren in de as gelegd. © De Kort Media/Toby de Kort

Rijksdienst wil herbouw van monumentaal Haarendael

HAAREN - De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed stuurt snel experts naar Haaren om te onderzoeken hoe erg de brand afgelopen weekeinde heeft huisgehouden op landgoed Haarendael. Die dienst wil dat het monumentale deel van het landgoed, dat grotendeels ten prooi viel aan de vlammen, wordt herbouwd. Dat meldt woordvoerder Dolf Muller van de Rijksdienst.

Aan die stevige opstelling van de dienst kleeft wel een voorbehoud: mits er nog voldoende cultuurhistorische waarde over is op Haarendael. ,,Als een rijksmonument tot de grond toe afgebrand is, is die er niet meer”, zegt Muller, die de situatie in Haaren niet kent. Op Haarendael zijn diverse delen, waaronder de monumentale kapel, gespaard gebleven bij de brand. Het complex stamt uit 1839, was lange tijd een seminarie, in de Tweede Wereldoorlog een gevangenis en interneringskamp en nadien woonden er mensen met een verstandelijke beperking.

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.