Volledig scherm
Discussie over Klijnsma-gelden in Sint-Michielsgestel. Dat zijn gelden waarmee armoede bij kinderen kan worden aangepakt. © ANP

RKVV Sint-Michielsgestel doet afstand van gemeentevoorstel om via club arme kinderen op te sporen en financieel te ondersteunen

SINT- MICHIELSGESTEL - Het lijkt op een voetbalwedstrijd zonder scheidsrechter. Zo ervaart de Gestelse voetbalclub RKVV Sint-Michielsgestel het tenminste. De club wil niet verantwoordelijk zijn voor het verdelen van Klijsma-gelden, om kinderarmoede onder clubleden te bestrijden. ,,Dat is een overheidstaak, daar hebben wij als club niet de juiste gereedschappen voor."

Sint-Michielsgestel kondigde zeer onlangs aan dat verenigingen met jeugdleden binnenkort extra geld ontvangen. ,,Dat geld (Klijnsma-geld) is bedoeld om de kinderarmoede te bestrijden. Dat is een van de maatregelen die de gemeente neemt", zo meldde Gestel aan de verenigingen. ,,Want verenigingen zien vaak als eerste dat een jeugdlid niet volledig kan mee doen door beperkte financiële armslag thuis."

,,Dit gebeurt volledig zonder overleg", zegt Frans van Engelen van de voetbalclub. ,,Begrijp ons goed. Klijnsma-gelden om armoede te bestrijden, dat juichen wij toe. Maar de uitvoering hoort bij de overheid thuis. En gemeente, u wilt het aan verenigingen overlaten, zonder dat die verenigingen handvaten hebben om mee te werken. Welke toetsingscriteria moeten we hanteren om te kunnen beoordelen of een aanvraag wel of niet gehonoreerd wordt?

Gemeente Sint-Michielsgestel reageert hierop met: ,,We willen alle vereniging juist in hun kracht zetten om eigen leden te helpen. De Klijnsma-gelden maken dit mogelijk. We vragen de verenigingen echt niet om het armoedebeleid uit te voeren met alle handvaten en kaders die daar bij horen. Wel geven we verenigingen een steuntje om eigen jeugdleden te helpen. Uiteraard nemen wij naar aanleiding van de brief van R.K.V.V. Sint-Michielsgestel nog contact met hen op."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Is Haaren digitale schandvlek in Nederland? Nee, vindt wethouder
  PREMIUM

  Is Haaren digitale schandvlek in Nederland? Nee, vindt wethouder

  HAAREN - Haaren als schandvlek in Nederland. Samen met Arnhem weliswaar, maar het Haarense VVD-raadslid Boy Scholtze vond daar weinig troost in. Niet dat het om een spraakmakende kwestie gaat - de overheid en digitaal factureren - maar even goed zat Scholtze in zijn maag met wat hij van enkele media vernam: van alle gemeenten hebben alleen Haaren en Arnhem hun zaakjes niet op orde. Dus stelde hij deze kwestie donderdag aan de orde in de gemeenteraad. Wethouder Martien Vromans kon hem geruststellen.
 2. Meierijstad maakt 17 inwoners blij met lintje

  Meierij­stad maakt 17 inwoners blij met lintje

  VEGHEL - Burgemeester Kees van Rooij riep deze vrijdag zeventien inwoners van Meierijstad het podium op in theater De Blauwe in Veghel. Zij ontvingen van hem allemaal een koninklijke onderscheiding. Vijftien van hen werden Lid in de Orde van Oranje Nassau, en twee van hen - Toon Bekkers uit Sint-Oedenrode en Berry Dekkers uit Schijndel - werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Daarnaast kreeg Hans Coolen, die heel actief is in Keldonk, een benoeming tot Lid in de Oranje Nassau uitgereikt in zijn woonplaats Son.