Volledig scherm
© Jan Zandee

Robots bereiden zich voor op ‘echte strijd’ in Beekvliet Gymnasium in Sint-Michielsgestel

SINT-MICHIELSGESTEL - Robots die blokken verschuiven, oppakken en stapelen. Negen teams van verschillende scholen bereidden zich zaterdag in het Gestelse Gymnasium Beekvliet voor op de wereldwijde robotwedstrijd First Tech Challenge. Daarbij was er alle ruimte om elkaar te helpen met adviezen. 

,,Het is een voorbereiding op de officiële wedstrijden in de komende maanden", aldus Beekvliet-docent Binno Louwerenburg. ,,Wij doen voor de tweede keer mee, en dit is de eerste keer dat hier een oefenwedstrijd wordt gehouden. Behalve het ontwerp, bouwen en programmeren van de robots telt ook de samenwerking. Verder moeten de leerlingen sponsoren en bedrijven benaderen voor de financiering en het beschikbaar stellen van materialen. En tot slot moeten ze een engineering notebook opstellen, waarin ze alles vastleggen." 

Het team FTCunits van Stichting Neobots was het enige team dat niet vanuit een school opereerde. Teamlid Guus Dohmen, leerling van het Beekvliet, zorgde er twee jaar geleden voor dat First Tech Challenge ook op het Beekvliet werd geïntroduceerd. ,,Ik had meegedaan en dat was erg leuk. Toen heb ik de school erover verteld." 

De enige deelnemende school uit het Noord-Nederland was het Ubbo Emmius uit Stadskanaal. ,,Tweeënhalf uur rijden voor ons”, liet teamlid Yara Naafs weten. ,,Maar toch is het belangrijk om hier te komen en van andere teams te leren. We proberen voortaan elk jaar een nieuwe school uit het Noord-Nederland zover te krijgen om mee te doen."