Schrijver René den Ouden (links) las zaterdag enkele passages voor uit eigen werk.
Volledig scherm
Schrijver René den Ouden (links) las zaterdag enkele passages voor uit eigen werk. © Jan Zandee/Bolsius Fotografie

Roman De Moederbanden komt in Schijndel een beetje thuis

SCHIJNDEL - De roman De Moederbanden over de muzikale familie Mathijsen komt in Schijndel een beetje thuis. Het handelt over een drama zich er lang geleden afspeelde.

Cover De moederbanden
Volledig scherm
Cover De moederbanden © De Kring

Bij de zin 'Hoe of het bankstel staat bij Mien' uit Wim Sonnevelds evergreen Het Dorp gaat er geroezemoes door de zaal. Veel mensen denken waarschijnlijk even aan Mieneke of Mien den Ouden-Mathijsen. Zij is een hoofdpersonage in de nieuwe roman De Moederbanden en was moeder van schrijver René den Ouden. Het boek met feiten en fictie over het wel en wee van de muzikale familie Mathijsen uit Schijndel in de jaren '50 en '60, werd zaterdag in de Schijndelse horecazaak Het Tramhuys gepresenteerd.

,,Ik heb het in één ruk uitgelezen”, zegt Lia Hendriks uit Schijndel. ,,De spanning wordt opgebouwd in prachtige verhaallijnen en er is een bijzonder slot.” De roman verhaalt onder meer over euthanasie en een fataal auto-ongeluk in 1966 waarbij Ans - Anne in het boek - en twee vriendinnen om het leven komen. Het ongeval in Uden breekt de getalenteerde Groep Mathijsen (Piet, Jan, Ans en Mien) in de knop. De klassieke muziek verstilt.

De Schijndelse familie Mathijsen in 1939.
Volledig scherm
De Schijndelse familie Mathijsen in 1939. © Familie-archief Mathijsen

René den Ouden: ,,Het verhaal zit al lang in mij. Als 10-jarig jongetje uit de Zaanstreek ving ik bij familiebezoeken in Brabant delen van gesprekken op tussen ooms en tantes. Zo hoorde ik van kapelaan Stam."

‘Ach, ge liegt het. Houd toch stil’

De schrijver leest voor uit eigen werk: ,,De naam Stam, die onlosmakelijk verbonden was aan mijn overleden tante Anne, werd zo zachtjes uitgesproken dat ik mijn adem inhield en volkomen roerloos bleef zitten om een flard van het gesprek tussen tantes en ooms op te vangen. (...) Wat zeg je daar? Ach, ge liegt het. Houd toch stil." Den Ouden vervolgt: ,,Schijndel was voor mij een mythisch dorp waar van alles gebeurde. Vooral rondom dat fatale auto-ongeluk en een kapelaan Stam die de 'moederbanden' had. Ik dacht: wat heeft hij met mijn moeder te maken? Maar ik wist niet wat moederbanden waren. Primair waren het de oorspronkelijke opnamen van klassieke liederen van ruim vijftig jaar geleden; de zogenoemde mastertapes."

,,Voor mij een boek van het dorp", meent Marie-José Mathijsen. ,,Absurd en mooi dat je zoveel locaties in Schijndel herkent. De kousenfabriek van Jansen de Wit bijvoorbeeld. Ik heb het verhaal over die frontale botsing van tante Ans uiteraard ook gehoord in de familie. Ook de dood van mijn schoonvader wordt indringend door René beschreven."

Levenswerk

Volgens Den Ouden kwam zijn boek zaterdag een beetje thuis. ,,Het verhaal is gebaseerd op de dierbare familie van mijn moeder. Het blijft wel een roman hè. Je past namen aan, vergroot dingen uit, vervormt zaken en maakt personages heviger. Ik ben in 2002 begonnen. Daarna heeft de ruwe versie jaren in de la gelegen. Het is uiteindelijk een soort levenswerk geworden, ja."

  1. We staan dichter bij elkaar dan ooit
    Column

    We staan dichter bij elkaar dan ooit

    Mijn schoonmoeder cremeren. In Corona-tijd. Dat betekent met z’n twintigen afscheid nemen zonder te kunnen knuffelen, te snikken op elkaars schouder of na te praten met een kop koffie. Dat betekent een zus in Frankrijk en naasten uit Londen en Hong Kong die er niet bij kunnen zijn. Dat betekent mijn vriend rouwend in zijn eigen huis, ik in het mijne. En een schoonvader die alleen achterblijft met alle bekende social distancing musts. Corona maakt kille tijden nog killer.