Boseind in Boxtel.
Volledig scherm
Boseind in Boxtel. © Google Streetview

Rotonde Boseind wordt gelijkvloerse kruising met verkeerslichten

BOXTEL - Veel inwoners van Lennisheuvel hoopten op de komst van een fietstunnel maar Boxtel heeft anders besloten. De rotonde Boseind nabij Lennisheuvel wordt een gelijkvloerse kruising met verkeerslichten.

Die knoop heeft het college doorgehakt en daarmee houdt het Boxtelse gemeentebestuur vast aan het oorspronkelijke plan. De rotonde moet worden aangepast omdat het verkeersplein na de sluiting van de dubbele overweg in de verderop gelegen Tongeresestraat volgens berekeningen het aanbod niet meer aan kan. De Keulsebaan, waarvan Boseind het 'beginpunt' is, wordt daardoor veel drukker. Al snel was de conclusie dat een gelijkvloerse kruising beveiligd met verkeerslichten de oplossing zou bieden.

Kritiek

Met name vanuit Lennisheuvel kwam kritiek. Het dorp pleitte nadrukkelijk voor een fietstunnel ter hoogte van Boseind, waardoor de verbinding richting Boxtel een stuk veiliger zou worden. De gemeenteraad vroeg daarop net voor de verkiezingen van maart om een nieuw, breder onderzoek. Daarvan zijn nu de resultaten bekend. Die zijn niet anders dan ze waren. ,,Een gelijkvloerse kruising met verkeerslichten biedt een veilige en robuuste oplossing, die zonder ingrijpende stremmingen van het industrieterrein Ladonk kan worden gerealiseerd", aldus het college. 

Het fietspad vanuit Lennisheuvel komt aan de westkant van de kruising. In de afweging heeft meegespeeld dat ter hoogte van Boseind veel kabels en leidingen liggen. Bij het graven van een fietstunnel zouden die niet alleen zorgen voor hoge kosten, maar ook stremmingen van het verkeer van en naar Ladonk.