Roundup kleurt velden geelbruin: moet dat stoppen?
SINT-MICHIELSGESTEL - Als je met een vliegtuigje over Brabant scheert, dan schrik je van de hoeveelheid geelbruine landbouwvelden. Boeren gebruiken massaal Roundup (glyfosaat) om ongewenste grassoorten als kweek (in het Brabant ‘pèin’) weg te werken. De meningen van voor- en tegenstanders op een rij.
Delen per e-mail
Duizenden hectaren landbouwgrond in de Meierij, eigenlijk in heel Brabant, kleuren dit voorjaar weer geelbruin. Dat wijst op massaal gebruik van glyfosaat, een stof die in het middel Roundup zit en onkruid bestrijdt. De boeren zeggen het middel nodig te hebben om het land voor de gewassen goed voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen.
Maar op Facebook en Twitter maken steeds meer burgers zich druk om het gebruik van dit ‘gif’ en wat dat voor gevolgen heeft voor het bodemleven, insecten, vlinders, amfibieën en zelfs de mens. Ze willen maar wat graag dat het stopt. Maar Europa heeft het middel nog een paar jaar vrij gegeven voor gebruik.
Geelbruine velden, echt om triest van te worden
Een van de meest fervente tegenstanders van het gebruik van glyfosaat is wel oud-boswachter Frans Kapteijns. ,,Glyfosaat maakt planten kapot. Als het kleinschalig gebruikt zou worden, dan had ik er minder moeite mee. Ik bezoek dagelijks natuurgebieden in Brabant. En dan rijd ik langs hele grote geelbruine velden. Echt om triest van te worden.”
Grote woestijnen voor de vlinders
Kapteijns noemt die velden ‘grote woestijnen’ voor vlinders, bijen en insecten. ,,Die beestjes hebben een territorium en verkassen regelmatig. Dan moeten ze die woestijn door waar niks te vinden is. Geen stuifmeel, geen nectar. Het glyfosaat spoelt ook uit in de sloten. Salamanders, kikkers krijgen er last van. Roundup komt ook in het grondwater terecht. Wat doet dat met de mens?”
Het advies van Kapteijns is dan ook om het middel af te bouwen in een paar jaar. ,,Ook voor particulieren verbieden. Want al die particulieren spuiten maar raak. Dat verwaaid en komt ook volop in de natuur terecht.”
De koeien lusten geen kweek, dus moet je dat eens in de zes jaar bestrijden
Pedro van Hedel in de gemeente Sint-Michielsgestel heeft een koeienbedrijf en is lid van de ZLTO. ,,Zelf let ik er goed op om zo min mogelijk Roundup te gebruiken. Maar na zo’n droge zomer is het nodig om dat sterke gras als kweek te bestrijden. Kweek wortelt diep en tijdens droogte nog dieper. Het heeft veel minder voedingswaarden dan mijn grassen. De koeien lusten geen kweek. Een keer in de zes jaar moet ik mijn graslanden behandelen tegen kweek.”
Van Hedel zegt dat het voor andere gewassen Roundup hard nodig is, zoals voor aardappels. ,, Als je in het najaar vanggewas zet om nutriënten (voedingsstoffen) in de bodem vast te houden, dan moet dat in het voorjaar weg om je nieuwe gewassen te zetten. Na gebruik van Roundup is de bodem weer geschikt voor voorbewerking en het telen van nieuwe producten. Zonder Roundup komen aardappels erg slecht tevoorschijn.”
Kan het zonder Roundup? Van Hedel: ,,Ja, maar dan moet je veel meer werk maken van je bouwland. Dan moet je de nagewassen (vanggewas) eerst goed omploegen. Dat kost zeker twee keer extra je land op en frezen met zware landbouwmachines. Dat kost veel arbeidsloon, veel tijd en ook veel diesel. Ook niet best voor het milieu.”
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Drugsafval en medicijnen uit water halen kost waterschap De Dommel miljoenen
BOXTEL - Waterschap De Dommel zet de komende jaren miljoenen euro’s in om de grote rioolwaterzuiveringen (RWZI’s) van Tilburg en Eindhoven te verbeteren. Ook de zuivering in Boxtel ondergaat in de toekomst verbeteringen. -
PREMIUM
Ferdi uit Boxtel stierf een gewelddadige dood: ‘Hij heeft dit niet verdiend’
EINDHOVEN - Hij was goedlachs, charmant en geliefd onder zijn vrienden. Toch stierf Ferdi Mathilda (31) een gewelddadige dood in Eindhoven. “Waar waren zijn vrienden om hem te waarschuwen?” -
D66 stelt kamervragen na uitzending Zondag met Lubach over slachthuizen
BOXTEL - Tweede kamerleden Jan Paternotte en Tjeerd de Groot hebben schriftelijke kamervragen gesteld over de aflevering van Zondag met Lubach over slachthuizen. -
PREMIUM
Topkok gaat ook in Schijndel op de fles, trekker van toen staat opnieuw leeg
SCHIJNDEL - Het was jarenlang dé publiekstrekker van Schijndel: Feesterij 't Tunneke aan de Oude Steeg. Opvolger 't Pakhuyzz is nu bankroet. En het is niet de eerste keer dat uitbater Paul van Waarden op de fles gaat. Is de feesttent voorgoed uitgefeest? -
PREMIUM
Stukadoor Remon uit Schijndel valt nu op in kunstwereld én bij sjeik van Dubai
SCHIJNDEL/ERP - Een cementallergie maakte een einde aan zijn loopbaan als stukadoor. Nu maakt Schijndelaar Remon van Zoggel producten voor topbedrijven als Nike en Disney. En nu breekt Van Zoggel zelfs door als kunstenaar op de prestigieuze kunstbeurs in Miami. ,,Ik hoop dat deze film nog lang duurt.”
-
PREMIUM
Agent blikt terug op fatale brand in café De Kom in Boxtel: ‘Er stond een auto vol met sinterklaascadeaus’
BOXTEL - Bij een grote brand in café de Kom in Boxtel kwamen veertien jaar geleden, twee dagen voor Sinterklaas, vier mensen om. Een vader, moeder en hun twee jonge kinderen. Een brand die veel impact had op de hele gemeenschap. De politieagent die er die 3 december 2005 als een van de eersten bij was, blikt er nu op terug, in een emotionele video. ,,Er werd een auto vol sinterklaascadeautjes gevonden, bedoeld voor de kinderen.” -
De honderd mooiste plekken van Meierijstad, welke zijn dat?
VEGHEL/SCHIJNDEL - CHV Noordkade in Veghel, de Glazen Boerderij in Schijndel en de Knoptoren in Sint Oedenrode zijn makkelijke voorbeelden, maar welke iconen telt de gemeente Meierijstad nog meer? Welke gebouwen, buurten of plekken horen ook op de lijst met 100 iconen die de gemeente gaat samenstellen? -
Lichaam vermiste 84-jarige man uit Sint-Oedenrode gevonden in Dommel
SINT-OEDENRODE - Het lichaam van de 84-jarige man uit Sint-Oedenrode die sinds zondag vermist was, is gevonden.