Volledig scherm
Plannen in de maak voor de omgeving van de Grienselhof. © Domien van der Meijden

Sint-Michielsgestel smeedt plannen voor De Blauwe Scholk en oude parochiële bibliotheek

DEN DUNGEN - Sint-Michielsgestel wil het komende half jaar plannen maken voor de leegstaande Blauwe Scholk en de oude parochiële bibliotheek (Grienselhof). Monumentale delen blijven behouden, maar woningbouw lonkt.

De Grienselhof in Den Dungen moest een creatieve broedplaats worden, voor de Blauwe Scholk nabij Boer Goossens kwamen ook allerlei plannen voorbij met horeca, zorg en bedrijven. Maar nu blijkt dat al die plannen sneuvelden, wordt het volgens Sint-Michielsgestel tijd om garen op de klos te krijgen. ,,Beide locaties, rond de oude bieb en De Blauwe Scholk, willen we onder de loep nemen. En samen met de inwoners van Den Dungen en stedenbouwkundige Arie Hoogstad maken we de komende zes maanden plannen", zeggen de wethouders Koos Loose en Ed Mathijssen in koor.

Gestel wil al een paar jaar bezuinigen op het eigen gebouwenbezit (maatschappelijk vastgoed). Tot 2019 ligt er de opdracht 50.000 euro te korten, na 2020 moet er nog eens 150.000 euro gesneden worden. Ed Mathijssen: ,,Allerlei initiatieven zijn gewikt en gewogen voor beide plekken. Omdat het wooncontigent in Gestel voll zat met bouwen in de Jacobskamp, wilden we voor De Blauwe Scholk en Grienselhof ook de tijd nemen voor een goede maatschappelijke invulling. Nu die initiatieven zijn gesneuveld, is het tijd voor een andere koers. We mogen straks ook weer meer bouwen als Jacobskamp klaar is. En beide locaties liggen in het centrum van Den Dungen. Inbreidingslocaties hebben een hoge kans van slagen."

Koos Loose vult aan: ,,Een deel van de creatieve broedplaats krijgt nu een vervolg in de Litserborg. De Grienselhof blijft natuurlijk intact. Zeker de voorbouw, die is monumentaal. Maar daar achter, en op het braakliggend terrein van de oude brandweerkazerne zijn mogelijkheden. Net als bij het plan 'Jacobs' dat schurkt aan deze plek. Woningbouw is een optie."

Ed Mathijssen weet nog niet wat Gestel wil met de Blauwe Scholk. ,,Ook daar zijn allerlei mogelijkheden. Nu het gebouw afbreken zou zonde zijn als blijkt dat we het over een tijd toch willen gebruiken. Maar de schoorstenen zijn wel gevaarlijk op het pand. Daarom staan er hekken omheen. We stellen nu samen met de burgers een stedelijke visie op. Over een half jaar, als we weten wat we willen, kunnen we aan de inbreidingsplannen verder werken."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement