Volledig scherm
Een medewerker van de boerderij probeert de actievoerders nog tegen te houden. © Screenshot video

'Slapeloze nachten' voor overvallen boer Jeroen van Sleuwen en zijn gezin in Boxtel: 'We zijn totaal in shock’

VideoBOXTEL - Varkensboer Jeroen van Sleuwen, bij wie maandag zo’n tweehonderd actievoerders binnenvielen, heeft naar eigen zeggen slapeloze nachten achter de rug. Dat heeft hij in een schriftelijke reactie laten weten die PAUW woensdagavond in de uitzending voorlas. Volgens Van Sleuwen hebben hij en zijn gezin het moeilijk nadat de activisten zijn boerderij, waar hij overigens niet woont, ruim tien uur lang hadden overgenomen.

,,Het is niet te bevatten wat er zich voor een schouwspel in onze normaal zo rustige stallen heeft afgespeeld”, aldus Van Sleuwen in zijn statement. Het is zijn eerste officiële reactie na de gebeurtenissen van maandag. ,,We zijn totaal in shock en aangedaan. De hectiek is compleet. En het gevoel van veiligheid voor ons gezin zijn wij kwijt. Na twee slapeloze nachten proberen we de draad weer op te pakken, maar ook onze dieren zijn helaas nog niet bekomen van de opschudding.”

‘Meat the Victims’-actievoerders Jonathan en Alix, die net als een paar varkensboeren bij PAUW aan tafel zitten, lijken zich niet zo veel aan te trekken van het verhaal van de boer. ,,Die dieren lagen al te creperen, zeg maar”, reageert Alix lachend. ,,Ze lagen in de gang dood te gaan. Een aantal varkentjes is in onze handen gestorven.” 

Volgens de boeren hebben de activisten geen idee waar ze over praten omdat ze totaal geen kennis van de veehouderij zouden hebben.

Inspectierapporten

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights neemt de kwestie serieus en heeft naar aanleiding van alle ophef inspectierapporten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit opgevraagd. Volgens de organisatie is er een ‘waslijst aan misstanden’ over het Boxtelse varkensbedrijf, terwijl de eigenaar ‘alleen als slachtoffer ten tonele wordt gevoerd'.

Volgens Animal Rights probeerde het bedrijf in juli vorig jaar stil te houden dat er 1200 varkens in een stal in Haaren waren gestikt nadat het ventilatiesysteem was uitgevallen. Ook zouden er stallen zijn gebouwd die veel groter waren dan volgens de bouwvergunning was toegestaan. Het bedrijf zou in het verleden ook 20.000 varkens hebben laten ruimen, omdat hij in zijn varkensvoer suikerwater vervuild met een bepaald hormoon verwerkt had. Daardoor waren de dieren niet meer geschikt voor consumptie en waren ze dus ‘economisch waardeloos’.

,,Het zou zomaar het topje van de ijsberg kunnen zijn’', aldus Animal Rights. De organisatie dient een zogeheten Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) in bij de NVWA.

Bekijk hieronder de beelden van de bezetting in Boxtel:

  1. Amerikaanse hockeyscouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

    Amerikaan­se hockey­scouts strijken neer op sportpark Molenwijk in Boxtel

    BOXTEL - College sport in de USA: welke talentvolle avontuurlijk ingestelde en ambitieuze sporter droomt daar niet van? Een klein leger aan hongerige hockeyscouts -verbonden aan maar liefst 23 Amerikaanse universiteiten- streek zondag neer op sportpark Molenwijk, naarstig op zoek naar talent. Welgeteld 35 jonge hockeyvrouwen uit alle windstreken deden er op hun beurt alles aan om zich ‘in the picture’ te spelen.