Volledig scherm
Smid Wim van den Helm legt de laatste hand aan de klok die hij schenkt aan de begraafplaats in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel © W Geurts

Smid bezorgt de begraafplaats in Gestel nieuwe klok

SINT-MICHIELSGESTEL - Jarenlang lag op de plank bij smederij Van den Helm een klok, een gegoten bel, nutteloos. Deze klok hangt straks, bevestigd aan een fraai gesmede klokkenstoel, op de begraafplaats in Sint-Michielsgestel. ,,Een heel wat betere bestemming”, vindt de Gestelse smid. De parochie is ingenomen met het geschenk.

Donderdagmiddag legde Wim van den Helm de laatste hand aan een mooi stukje vakmanschap. Nog wat ruwe kanten aan de zogeheten klokkenstoel sleep hij glad. Al veel eerder stookte hij in zijn smidse het metaal witheet, klopte het met hamers in juiste vorm, boog er sierlijke krullingen in en, zegt hij, ‘ik heb ook het kruis opgestuikt’. Een nadere blik toont aan wat de smid bedoelt. De uiteinden van het kruis lopen ietwat breder uit.

Quote

Onze wens dat alle begraaf­plaat­sen een klok hebben

Ad Vriens, Begraafplaatsbeheerder

Niet alleen de smid is tevreden over de begraafplaatsklok, ook het kerkbestuur van de zeven dorpen grote parochie. Begraafplaatsbeheerder Ad Vriens vindt het persoonlijke initiatief van de smid helemaal passen bij de wensen vanuit de parochie. ,,Het is onze wens dat alle begraafplaatsen een klok hebben”, zegt Vriens. ,,Nu is het zo dat we bij een uitvaart de klokken acht minuten laten luiden, voor mensen die vanuit de kerk naar het kerkhof gaan. Ook voor degenen die niet voor een kerkdienst kiezen, zal dan de klok op de begraafplaats luiden.”

Fraai vormgegeven klokkenstoel

Van den Helm leefde zich op een ambachtelijke manier uit op de fraai vormgegeven klokkenstoel, zegt hij. ,,Eigenlijk wist ik meteen hoe ik het wilde doen. Inderdaad, zonder werktekening, met een creatieve blik.” Het geschenk dat hij naar eigen zeggen ‘graag aan de Gestelse gemeenschap wilde geven’ kwam vooral in de avonduren tot zijn uiteindelijke vorm. ,,Hier heb ik de passie voor mijn vak gevolgd”, lacht Van den Helm.

Nu is het nog even wachten op de formele overdracht van de klok aan kapelaan Zimmermann. Pas daarna begeleidt het klokgelui overledenen en uitvaartstoeten.

  1. Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierijstad
    Column

    Zoeken naar de ‘skonste plekskes’ in Meierij­stad

    SCHIJNDEL - De Glazen Boerderij? Dat ene plekje midden op de Dommel of het fietsenhok van je oude school? De gemeente is op zoek naar jouw mooiste plekjes van Meierijstad. Iedereen mag 10 iconen nomineren en samen met de VVV’s en het UITpunt brengt ze vervolgens de 100 mooiste van Meierijstad - a.k.a. de M100 - in kaart. Waarom? Geen idee, maar ik heb zo’n vermoeden dat we een eigen Monopoly-spel of Lonely Planet krijgen. Minstens.