Volledig scherm
winnaars Kunst- en Cukltuurprijs. 3e van links is Jan van Hoof © N Reigersman

Spannende momenten bij uitreiking eerste cultuurprijs Meierijstad

SCHIJNDEL - Spannende momenten vrijdag in het nieuwe cultuurpodium in Schijndel: behalve de officiële opening werden de prijswinnaars van de Kunst- en Cultuurprijs Meierijstad 2019 bekendgemaakt.

Platform Erfgoed Meierijstad en Jan van Hoof wonnen gisteravond de eerste Kunst- en Cultuurprijs Meierijstad in respectievelijk de categorie amateur/vrijwilliger en de categorie professioneel. De bekendmaking vond plaats in het nieuwe Cultuurpodium in 't Spectrum in Schijndel dat tevens officieel werd geopend. De jury roemde de samenwerking, de verbinding en de toekomstbestendigheid van het platform. 

Fusie

"Het is een fusie van vier heemkundeverenigingen en Roois Cultureel Erfgoed. Ze hebben elkaar in een vroeg stadium opgezocht en gevonden. Leren van elkaar, elkaars plussen overnemen en gezamenlijk optrekken voor het goede doel. Dat maakt deze organisatie tot een winnaar", citeerde wethouder Menno Roozendaal van Meierijstad het juryrapport. Henk Prins, voorzitter van het platform was 'buitengewoon verrast'. 

"Heel plezierig om samen op te trekken en samen staan we veel sterker." Van Hoof werd geprezen als 'draaiende motor, creatieve geest, verbindende factor en aanjager.' Van Hoof gaf aan het heel belangrijk te vinden om zoveel mogelijk mensen een podium te bieden. "Ik werk door heel Nederland. Het is heel fijn om kunst bij mensen in je eigen omgeving te brengen. We kunnen veel verder groeien als Meijerijstad." 

De winnaars van de twee Kunst- en Cultuurprijzen ontvingen een glazen bord, gemaakt door kunstenaar Pierre Cops, met daarop een boom en wortels in de vorm van de plattegrond van Meierijstad. "De wortels symboliseren dat veel van de kunst en cultuur niet zichtbaar is aan de oppervlakte," aldus Cops. De winnaars waren gekozen uit zes genomineerden: drie uit elke categorie. Met zang, dans en muziek werd het nieuwe podium ingewijd, tot vreugde van presentatrice en cabaretière Christel de Laat. "Fantastisch dat de jeugd hier de kans krijgt om zichzelf te ontplooien. Op een echt podium."