Volledig scherm
In de Litserborg was een ruilbeurs voor sinterklaas spulletjes. Foto Links vrijwilliger Christel Heijmans die een gremlin uit de film Star Wars overhandigd krijgt. © copyright Marc Bolsius

Speelgoedkringloop speciaal voor Sinterklaas in Den Dungen

Den Dungen - Tussen de tweedehandsboeken en -spelletjes prijkt een strak starende Yoda van Star Wars, afkomstig van Wineke Bot. "Mijn kleindochter van anderhalf vindt hem doodeng. Toen heb ik hem op zolder gezet, maar nu kan ik er een ander kind blij mee maken." 

Vrijdagavond was er enkele uren een speelgoedkringloopwinkel in de Litserborg, speciaal voor Sinterklaas. Deze Recycle Sint-avond werd er voor de eerste keer georganiseerd. "Je kunt op de website Recycle Sint een toolkit downloaden met de puntenbonnen, persbericht en dergelijke", verklaarde medeorganisator Christel Heijmans, voorzitter van H.E.L.D. (Houd Een Leefbaar Dorp) en vrijwilligster bij de Litserborg. 

Elk ingeleverd stuk speelgoed leverde punten op, waarmee de deelnemers later op de avond terugkwamen om van die punten ander binnengebracht speelgoed te 'kopen'. Dat trok ook mensen van buiten Den Dungen. Zoals Annemarie Verhuizen uit Son die een brommend vliegtuigje inleverde. "Recycle Sint is ook in Eindhoven, maar hier kun je tenminste parkeren." En Daniëlle van den Ham uit Engelen, die veel kwam brengen en met spelletjes huiswaarts keerde. "Ik vertrek met een zeer goed gevoel." Ook Bot kreeg het voor elkaar om passend speelgoed te bemachtigen: twee autootjes. "Ik wilde jongensspeelgoed, want ik pas ook op mijn kleinzoons."

Recycle Sint Den Dungen was niet volledig gekopieerd van de landelijke website. "Nee, we hebben iets extra's bedacht: de puntenverdubbelaar", lichtte de andere medeorganisator Angelique Verstappen toe. "Als punten over hebt, dan kun je ze in de puntenverdubbelaar stoppen. Iemand die te weinig punten heeft, kan die gebruiken." Waarop Heijmans aanvulde: "En het speelgoed dat overblijft, gaat naar de kringloopwinkel Jan Vink Stichting. Weten ze nog niet..."