Volledig scherm
Eikenprocessierups. © Sshutterstock

Steun uit Gilze voor Boxtelse Bomen Brigade in strijd tegen jeukrups

De stichting Speelbos Gilze reageerde snel op de oproep van de Boxtelse Bomen Brigade. Ze kunnen bouwpakketten leveren voor vogelhuisjes in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Quote

Als we elkaar helpen, snijdt het mes aan twee kanten

Angelique van Lankveld, Stichting Speelbos Gilze

De Boxtelse Bomen Brigade deed een oproep om meer vogelhuisjes op te hangen ter bestrijding van de eikenprocessierups. De respons op de lezersbrief in het Brabants Dagblad van gisteren komt van de Stichting Speelbos Gilze. Deze organisatie heeft bouwpakketten klaar liggen voor het maken van een vogelhuisje. ,,Als we elkaar helpen, snijdt het mes aan twee kanten”, zegt Angelique van Lankveld uit Gilze.

Volgens de Boxtelse Bomen Brigade is de beste bestrijding van de harige rups het helpen van diens natuurlijke vijanden, zoals de mees. ‘Die kunnen we meer huisvesting aanbieden, vooral in de vorm van vogelhuisjes.’ Hang die in de tuin, bepleit de organisatie. ‘We hopen ook dat er mensen en hobbygroepen zijn die meer nestkasten willen gaan maken en ze dan voor een aardige vergoeding aanbieden. Laat het ons maar weten waar ze te krijgen zijn.’

Bouwpakket

Speelbos Gilze, een vrijwilligersclub die zonder subsidie draait, verkoopt bouwpakketten voor vogelkastjes. Zo’n pakket kost 10 euro. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het Speelbos. Ze willen die bouwpakketten best in Boxtel leveren, bijvoorbeeld via de Bomen Brigade.

Mirjam Bemelmans van de Boxtelse organisatie is blij met het aanbod. ,,Het kan een goede service zijn voor mensen die wel een vogelhuisje op willen hangen maar niet zelf willen uitzoeken hoe ze zo’n ding moeten maken. En met de aanschaf helpen ze nog een goed doel ook, het openbare Speelbos in Gilze.”

  1. Boxtelaren storen zich aan lege winkelpanden, overal gestalde fietsen en te weinig keus
    PREMIUM
    Video

    Boxtelaren storen zich aan lege winkelpan­den, overal gestalde fietsen en te weinig keus

    BOXTEL - ,,Tussen al die gestalde fietsen zitten kletsen heeft voordelen", zegt Gerard van den Boogaard uit Boxtel lachend. ,,Als het hard waait, zitten we een beetje beschut, maar dan houdt het ook op." De inwoners en ondernemers van Boxtel storen zich aan de overal gestalde rijwielen en de leegstand in het centrum. Daarnaast is er te weinig keus, zo blijkt uit een rondgang door het centrum.