Volledig scherm
'Ik vind het een gruwelijk sprookje' wordt gespeeld door gymnasiasten van klas twee tot en met vier. © Marleen Bosch

Stevige thema’s en ruwe taal in nieuw toneelstuk Beekvliet

SINT-MICHIELSGESTEL/BERLICUM - Moorden, verdraaide feiten, onbetrouwbaar volk en scheldwoorden die door de zaal vliegen. Heftige scènes bij 'Ik vind het een gruwelijk sprookje', het toneelstuk van Gymnasium Beekvliet.

Quote

Zie het maar als verwijzing naar de huidige maatschap­pij. Jongeren spreken zo met elkaar

Sofie van der Vleuten, Regisseur

Regisseur Sofie van der Vleuten bewerkte het stuk ‘De Boevenkoning’ van Ad de Bont tot een rauw eigentijds sprookje. ,,Dit jaar is het stuk grotesker, met een toegevoegd laagje van de regisseur”, zegt zij over haar inhoudelijke inbreng.

De spelers die de audities doorstonden dúrven, zegt zij. Durven de archetypen in het stuk zonder schroom uit te vergroten. Hoe? Onder meer met rauw, weinig verheffend taalgebruik. ,,Zie het maar als verwijzing naar de huidige maatschappij. Jongeren spreken zo met elkaar. Zij herkennen zich hierin, dat zie ik.” En er zitten meer elementen uit de moderne wereld in het stuk ,,Corruptie en de toenemende polarisatie.”

Diepere boodschappen

Quote

Wij jongeren zijn heel veel bezig met meningen, zoals op social media, die zo belangrijk zijn voor ons

Julia Eikelenboom, Hoofdrolspeelster

Stevige thema’s, te spelen door gymnasiasten van klas twee tot en met vier. Evenals de regisseur is ook 'Doekje' (te spelen door Julia Eikelenboom) klaar voor de première. Zij voelt zich senang bij het stuk en de gekozen -volwassen- afslagen. ,,Er zitten diepere boodschappen in, echt anders dan vorig jaar. Wij jongeren zijn heel veel bezig met meningen, zoals op social media, die zo belangrijk zijn voor ons.”

Dat is ook een link naar het kwaad, dat zo pregnant aanwezig is in ‘Ik vind het een gruwelijk sprookje’. Maar goed dat ‘Doekje’ er is, de draagster van het ‘gouden hart’. Laat het juist dát hart zijn waar haar wrede vader naar op zoek is bij zijn koningsjubileum.

Ik vind het een gruwelijk sprookje. Donderdag en vrijdag om 20.00 uur in Den Durpsherd in Berlicum. Kaarten kosten 5 euro per stuk.