Volledig scherm
Stop Voets, de bijnaam van wijlen straatveger Willem Voets. Hij keert met zijn standbeeld weer terug naar de heringerichte Markt in Boxtel. © Domien van der Meijden

Stop Voets, hij is weer terug op de Markt in Boxtel

BOXTEL - Boxtel heeft hem een tijdje moeten missen. Want Stop Voets, straatveger Willem Voets, keek je fier aan op de Boxtelse markt. Met in de rechterhand zijn bats en in de linkerhand de straatbezem.

Door de herinrichting moest 'Stupke Voets’ (echte Boxtelaren noemden hem zo) even het veld ruimen.  De Portugese keienleggers zijn nu bijna klaar met de kinderkoppen leggen op de Markt. En dus is er voor Stop Voets ook weer plek.

Stop, alias Willem Voets, was vele jaren een vaste verschijning in het dorp. Hij kreeg zijn bijnaam omdat hij erg graag een glaasje dronk. ‘De stop eraf.’ Met zijn kar op wielen kachelde hij door het dorp en poetste en veegde de straatranden schoon. Ondertussen deed hij hier en daar zijn kroegjes aan voor een natje.

De politie had een warme band met Stop. Willem poetste in het politiebureau op de Markt de cellen soms schoon, of de dienstauto van meneer agent. In ruil voor die diensten, bracht de politie-auto Stop zo nu en dan eens naar huis, als hij te diep in het glaasje had gekeken. Een markante Boxtelaar. Een die thuis hoort op de Markt en vaak in een adem genoemd werd met Toon de Neus (toddenboer uit Den Bosch) of Coba Tin.