Volledig scherm
Henk Kafoe knapte samen met familie en vrienden zijn grote horecazaak in Schijndel, die voorheen onder meer bekend stond als 't Tunneke en 't Pakhuyzz, onlangs op. © Jan Zandee/Fotobureau Bolsius

’t Tunneke: toen zeker 100.000 feestgangers per jaar, nu te koop

SCHIJNDEL - Uit het hele land kwamen bussen vol naar de themafeesten van 't Tunneke. Nu staat deze grote horecazaak in Schijndel - alweer jaren bekend als 't Pakhuyzz - te koop of te huur. In december ging de zaak failliet. ,,Het ‘wauw-effect’ was onze drijfveer", zegt eigenaar Henk Kafoe. 

Volledig scherm
't Pakhuyzz in Schijndel ging in december bankroet. Het pand aan de Oude Steeg staat nu te koop of te huur. © Jan Zandee/Fotobureau Bolsius

Hij is er nog steeds trots op. ,,In de goeie jaren hadden we hier 110.000 bezoekers per jaar", stelt Henk Kafoe (64), eigenaar van het grote horecapand aan de Oude Steeg in Schijndel waar voorheen feesterij 't Tunneke was gevestigd. ,,En in al die jaren hebben we nooit een vechtpartij of problemen gehad. De politie hoefde hier nooit te komen.” 
De goede tijden zijn over. Begin december werd de vorige exploitant, topkok Paul van Waarden uit Oisterwijk, failliet verklaard met zijn zaak 't Pakhuyzz. Kafoe zet het gebouw nu te koop of te huur bij Meierijstad Makelaardij. De afgelopen week was hij samen met familieleden en vrienden druk bezig om het enorme pand met drie etages schoon te maken en op te knappen. ,,Dat was hard nodig, er was veel achterstallig onderhoud.” 

't Curiosahuys 

Henk Kafoe en zijn vrouw Birgit bewaren gouden herinneringen aan de jaren in 't Tunneke. ,,Wij begonnen in 1987 met themafeesten in Feesterij 't Tunneke aan de Boschweg. Dat idee deden wij op in partycentrum 't Curiosahuys in Kaatsheuvel. Dat kunnen wij ook, dacht wij.”
Kafoe had al de nodige horeca-ervaring opgedaan, onder meer in Hotel Central in zijn voormalige woonplaats Den Bosch. ‘t Tunneke werd zo'n groot succes dat de Kafoes een tweede pand erbij kochten aan de Oude Steeg. ,,Dit pand kochten we in 1996, voor die tijd was het grand café Da Vinci. In '97 gingen we open. Het liep als een tierelier. We hadden zo'n 180 man personeel, goed voor bijna 80 fulltime banen.” 

Moordavonden 

Vrijwel iedere avond was het volle bak. ,,Uit het hele land kwamen ze hierheen voor themafeesten. We hadden zigeunerfeesten, moordavonden, Middeleeuwse feesten, noem het maar op. Op de locatie aan de Boschweg gaan die themafeesten gelukkig nog altijd door in de zaak Amusant.”
't Tunneke had zelfs acteurs en muzikanten in dienst en een eigen werkplaats en opleiding voor acteurs. ,,Op een avond hadden we gemiddeld vijftien acteurs en zes troubadours hier rondlopen. En we hadden ook vaak goochelaar of vuurspuwer”, blikt Kafoe terug. 

Christel de Laat 

Volledig scherm
De website van 't Pakhuyzz in Schijndel vermeldt dat de zaak 'wegens omstandigheden' definitief gesloten is. © 't Pakhuyzz

Een van hen was Christel de Laat, de Schijndelse comédienne die nu volle theaterzalen trekt. ,,Een van de heksen was ziek. Toen zei ik ‘Dat kun jij best Christel'. Ze zat toen al bij het theatergezelschap het Brabants Muziek Theater van haar vader Wiek de Laat. Zij deed het echt top bij ons.” 
Kafoe mocht ook veel bekende Nederlanders verwelkomen in 't Tunneke. ,,Zo hadden we geregeld de PSV-selectie hier over de vloer. Het ‘wauw-effect’ was onze drijfveer.” Nu is het gedaan met het ‘wauw-effect’ in het horecapand, dat de laatste jaren door het leven ging  als ‘t Pakhuyzz.  

‘Een grote Griek’

De vraagprijs of de huurprijs wil Kafoe niet noemen. ,,De koop- en de huurprijs zijn op aanvraag. Maar de huurprijs is in ieder geval een stuk lager dan de 7000 euro per maand waar eerder over werd gesproken", zegt Kafoe. Hij heeft goede hoop dat er weer horeca in het pand bij evenemententerrein de Steeg komt. ,,Het moet wel een topzaak zijn, anders red je het hier niet. Het gaat wel om 350 zitplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een groot Grieks restaurant, zoals Irodion in Geldrop.”