Volledig scherm
Dat burgemeester Jeannette Zwijnenburg van Haaren met ziekteverlof is, weerhield haar er niet van om op Hemelvaartsdag met het Essche gilde waarvan ze Gildevrouwe is acte de presence te geven tijdens het traditionele Bierpompfeest in Esch. © Johan van Grinsven

Toch afscheidsfeestje voor Haarense burgemeester

HAAREN - Er komt een officieel afscheid van de op een zijspoor gerangeerde Haarense burgemeester Jeannette Zwijnenburg. Dat gebeurt op haar verzoek. De gemeente betaalt de rekening voor dit afscheid, aldus een woordvoerster.  

Haaren raakte in februari in een korte bestuurscrisis toen de vier wethouders het vertrouwen in Zwijnenburg opzegden. Dat gebeurde zeer tot ongenoegen van de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk. In overleg met hem ging Zwijnenburg met ziekteverlof. Een week later werd Yves de Boer tot waarnemend burgemeester van Haaren benoemd. Het is de bedoeling dat hij blijft totdat Haaren wordt opgesplitst, per 1 januari 2021.

Bedanken

In welke vorm het afscheid gegoten wordt, is nog niet bekend. De wensen van Zwijnenburg zijn leidend, aldus een gemeentewoordvoerster. Die worden afgestemd met Van de Donk en De Boer. Zwijnenburg wil graag een officieel moment om afscheid te nemen om mensen te kunnen bedanken voor de samenwerking in de afgelopen vijfenhalf jaar en voor ‘de blijken van waardering en steun die ik van u mocht ontvangen in de afgelopen periode’. 

Geen tweede termijn

Zwijnenburg gaf begin januari aan dat ze niet voor een herbenoeming in Haaren in aanmerking wilde komen. Ze wilde echter tot oktober haar zesjarige termijn in Haaren volmaken. Maar de vier wethouders van Haaren besloten halverwege februari dat ze niet meer met haar verder wilden, wegens 'verstoorde verhoudingen'. Dat hebben ze nooit toegelicht. Zwijnenburg zei toen dat ze zich  als een crimineel behandeld voelde. Onder meer omdat haar enige tijd de toegang tot het gemeentehuis en haar digitale postbus werd ontzegd. 

  1. Een dag op zoek naar de Brabantse Big Five: hier móét de kudde zijn
    PREMIUM
    12 uur met...

    Een dag op zoek naar de Brabantse Big Five: hier móét de kudde zijn

    DEN BOSCH - Hoe is dat nou, huisarts zijn, of brandweerman, directeur van een betaaldvoetbalclub? Onze verslaggevers spelen een dagje voor schaduw, kijken een (lange) dienst lang over schouders mee, helpen hier en daar een handje. Om de ziel van het beroep in woorden te vangen. Vandaag: met ecoloog Leo Linnartz op educatieve safari door de Brabantse natuur op zoek naar de Big Five (of Four?) van Brabant.