Volledig scherm
Meierijstad wil taken van toeristenbureau VVV voortaan zelf oppakken. © Robèrt van Lith/BD

Toeristenbureau VVV Noordoost-Brabant raakt Meierijstad kwijt

VEGHEL/DEN BOSCH  - Het hoge woord is eruit: Meierijstad stapt uit de VVV Noordoost-Brabant. Het college had ‘wisselende ervaringen’ met dit toeristenbureau en gaat toerisme en recreatie nu zelf oppakken. 

Meierijstad gaat de VVV-winkel in Sint-Oedenrode vanaf 2020 zelf runnen. Het is een van de gevolgen van het stoppen van Meierijstad met VVV Noordoost-Brabant per 1 januari 2020. Naast deze VVV-winkel zijn er VVV-informatiepunten in Schijndel en Veghel, die elk op een andere wijze worden georganiseerd. Meierijstad wil komend jaar verder bekijken hoe toerisme en recreatie in deze fusiegemeente het beste vorm kan krijgen. Dat doet de gemeente samen met toeristisch-recreatieve bedrijven en citymarketing. 

Den Bosch zetten subsidiekraan dicht 

Het nieuws rond de VVV komt niet helemaal als een verrassing, want afgelopen zomer sprak het college van Meierijstad al over ‘wisselende ervaringen’ met het toeristenbureau. Meierijstad draagt jaarlijks ruim 86.000 euro bij aan de VVV, dat stopt dus na dit jaar. Ook Den Bosch besloot in de zomer al om de subsidiekraan dicht te draaien voor de VVV. En Oss zegde de samenwerking ‘pro forma’ op.

Volledig scherm
Rein de Laat, directeur van VVV Noordoost-Brabant. © Marc Bolsius

Wethouder Coby van der Pas (CDA, toerisme) laat via haar woordvoerder weten dat toeristen en inwoners van Meierijstad verder weinig zullen merken van het besluit om uit de VVV te stappen. Meierijstad neemt wel de VVV-licentie over. ,,VVV is een sterke merknaam die we willen behouden.”  

‘Gezonde ontwikkeling’

Directeur Rein de Laat van het VVV is allerminst van zijn stuk. ,,Ik vind het een gezonde ontwikkeling. Meierijstad is van de drie gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode naar één gemeente gegaan. Dan wil je jezelf opnieuw herijken. Bovendien praten we al over een nieuwe samenwerking.” 

Heel veel verandert er volgens De Laat niet vanaf 2020. ,,We blijven in gesprek over zaken als marketing en een online platform.” Meierijstad bevestigt dat de VVV ‘een van de samenwerkingspartners’ blijft. Ook de kritiek over ‘wisselende ervaringen’ lijkt De Laat niet echt te raken. ,,Wat moet ik ervan zeggen? Het heeft alles met perceptie te maken. Overal worden fouten gemaakt, ook bij ons.” 

Naast Den Bosch, Oss en Meierijstad, werkt de VVV Noordoost-Brabant voor nog acht gemeenten: Boxtel, Vught, Haaren, Sint-Michielsgestel, Uden, Bernheze, Boekel en Landerd.