De slag om Boxtel was de vuurdoop van Arthur Wellesley, de latere hertog van Wellington, die in 1815 Napoleon bij Waterloo zou verslaan.
Volledig scherm
De slag om Boxtel was de vuurdoop van Arthur Wellesley, de latere hertog van Wellington, die in 1815 Napoleon bij Waterloo zou verslaan. © Johan Van Grinsven

‘Tommy’ en Slag om Boxtel toegevoegd aan klompenroute in Schijndel

SCHIJNDEL - Stichting Brabantse Klomp heeft een klompenbeleefroute opgezet voor Liempde, Schijndel en Sint-Oedenrode. Bij die van Schijndel wordt nu de historie van de ‘Slag om Boxtel’ toegevoegd.

De klompenbeleefroute in Schijndel slingert kilometerslang door het buitengebied van Schijndel. Ze voert volgens Hen Verhoeven van Stichting Brabantse Klomp onder meer langs oude klompenmakerijen en landschappen vol populieren: de houtproductie voor klompen. Ook ondernemers (horeca, toerisme en recreatie) in Schijndel zijn volop betrokken bij die route.

Quote

Het was te mooi om te laten liggen

Hen Verhoeven, Brabantse Klomp

,,Het was té mooi op het te laten liggen. Historicus Frank van Doorn, lid van de heemkunde Boxtel, heeft de historie van de Slag om Boxtel in 1794 helemaal uitgezocht en daarover gepubliceerd. Die slag had grotendeels plaats in het buitengebied van Schijndel rond de Hermalen, vlak bij de Nachtegaal. En dat is precies op de route van de klompenbeleefroute.”

Highlights van Slag om Boxtel op paneel

Dus komt er nu langs de klompenbeleefroute in Schijndel in de maand april een groot paneel te staan bij een zitbankje voor fietsers en wandelaars aan de Schrijvershoef. ,,We kunnen op dat paneel natuurlijk niet het hele verhaal kwijt van Frank van Doorn over de Slag om Boxtel. Maar de ‘highlights’ staan er op. Zoals de legende over de koosnaam ‘tommy’ voor Engelse soldaten die toen waarschijnlijk is ontstaan. En over de Fransen die het ancien regime omver wilden werpen met hun idealen van gelijkheid, en ten strijde trokken tegen de coalitie van Britten, Duitsers en Nederlanders. Op het slagveld waren zo’n 10.000 soldaten rond de Hermalen.”

21 jaar later succesvol bij Waterloo

Ook luitenant-kolonel Arthur Wellesley (Brit) en generaal Pichegru (Frans) komen in dat verhaal aan bod. Voor Wesley was het een vuurdoop om tegen de Fransen te vechten. Tussen Boxtel en Schijndel moest hij de aftocht blazen. Maar 21 jaar later was hij succesvol door bij de Slag bij Waterloo Napoleon in de pan te hakken. Zo heeft de Slag om Boxtel historisch toch een belangrijke rol gespeeld. ,,En dat zomaar tussen onze klompen”, zegt Hen Verhoeven. ,,Dus zeker de moeite waard om dat in onze beleefroute op te nemen.”

Populierenteelt ook in beeld op groot paneel

Aan de kant van de Baksdijk komt ook nog een groot paneel te staan. Dat heeft te maken met het feit dat Staatsbosbeheer daar een perceel grond heeft ingericht met een historische manier van populieren aanplanten. ,,Op dat paneel gaan we over die populierenteelt van vroeger meer vertellen.”

  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.