Huub Wesseling uit Lisse nam met de 3-jarige Duitse herder Sepp deel aan de VDH interlandwedstrijd Nederland Belgie.
Volledig scherm
Huub Wesseling uit Lisse nam met de 3-jarige Duitse herder Sepp deel aan de VDH interlandwedstrijd Nederland Belgie. © J Bosmans

Top van Nederland is bij interlandwedstrijd Duitse herders in Schijndel

SCHIJNDEL - Ze lopen en rennen over het veld, gaan op commando liggen of zitten en springen en klimmen over blokkades om blokken terug te brengen bij hun baasjes. Onvermoeid en enthousiast voeren Duitse herders zondag op het veld van VDH Schijndel de commando's uit tijdens de 29ste interlandwedstrijd tussen België en Nederland; een wedstrijd georganiseerd door de Vereniging voor Duitse Herders Schijndel. 

Een jaarlijkse strijd tussen beide landen die beurtelings in Nederland en België wordt gehouden en nu, na 20 jaar, weer in Schijndel. ,,Als de wedstrijd in Nederland wordt gehouden moet je aanvragen om die te mogen organiseren. Er waren dit jaar drie aanvragen, het hoofdbestuur beslist", weet Jo van Schijndel uit Schijndel, hoofdinstructeur van VDH Schijndel en lid van de africhtingscommissie VDH Nederland. 

Uit beide landen zijn tien honden geselecteerd voor de interland, helaas geen Schijndelse herder. ,,Ja jammer", stelt Van Schijndel die tevens als coach fungeert bij het Nederlandse team. ,,Maar het is wel voorgekomen." De VDH telt landelijk 3000 leden, Schijndel 50. De deelnemende herders worden door een jury beoordeeld op speuren, appèl (gehoorzaamheid) en manwerk (in de mouw van de pakwerker bijten en vasthouden). ,,Een spoor uitzetten gebeurt doordat een persoon een parcours loopt. De hond volgt de menselijke geur en de grondbeschadiging", aldus Van Schijndel. 

Top van Nederland

,,We hebben hier de top van Nederland en je kunt nooit zeggen dat bepaalde honden aan elkaar gewaagd zijn. Wordt een herder in Brabant kampioen dan kan die door naar het Nederlands kampioenschap en van daaruit volgt weer een selectie voor het WK." De eerste vereiste voor een hond voor deelname aan een training is volgens de coach dat het dier sociaal moet zijn. ,,Naar mens en ook naar andere dieren. En uiteraard is een medische gezondheid belangrijk. Er worden altijd foto's gemaakt van ruggen, heupen en ellenbogen." 

Op het veld zijn de Belgische Nayko (6 jaar) en de Hollandse Sepp (3 jaar) onder veel belangstelling druk bezig met het appèl. De baasjes worden geconcentreerd gevolgd en de gevraagde commando's nauwkeurig uitgevoerd. Zelfs een harde knal wordt door beide dieren volledig genegeerd. De meterhaag en de 180 sprong worden behendig genomen. ,,Sepp was geselecteerd voor het WK, maar zijn baas vond hem te jong. Hij moet eerst wat meer ervaring op doen", weet Van Schijndel. De honden kunnen voor de drie onderdelen 90 punten halen, Sepp scoort er 91. De baas van Sepp, Huub Wesseling (69) uit Lisse neemt al vanaf 1975 deel aan wedstrijden. ,,Leuk om te doen, maar Sepp moet nog wat meer stabiliseren. Ik heb hem zelf gefokt." ,,Unnen skônnen hond", is een omstander van mening.

De wedstrijd werd door België gewonnen met 833 punten, Nederland scoorde 823 punten.