Volledig scherm
Bijentuintjes zijn goed voor het milieu. © Tiny Vermeer

Tuintegels ruilen voor een bijentuintje

HAAREN - De Haarense bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius gaat inwoners van Helvoirt, Haaren en de gemeente Oisterwijk stimuleren om een bijentuintje aan te leggen in hun tuin. Dat kan de vereniging doen dankzij bijdragen van het Prins Bernhard Fonds en de steun van enkele lokale tuincentra. 

De opzet is simpel: wie ongeveer 40 bij 60 centimeter aan tuinverharding verwijdert en die stenen inlevert bij een deelnemend tuincentrum kan een kant-en-klaar sedumtuintje of zes losse kruidenplantjes plus grondverbeteraar kopen voor 5 euro. Dat scheelt 13 euro in de prijs. Overigens geldt dezelfde korting ook voor degenen die een regenton aanschaffen.

Goed voor wilde bijen

Met deze actie wil de imkersvereniging  iets doen tegen de verstening van tuinen: door tegels in te ruilen voor bloeiend groen. Dit is hard nodig voor (wilde) bijen en andere bestuivende insecten. Ook kan de regen via zo’n groen plekje de grond in trekken en het drinkwaterpeil aanvullen. 

De actie start op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, en staat open voor inwoners van Helvoirt, Haaren en Oisterwijk. De bijentuintjesactie duurt tot uiterlijk 1 juni 2020. Er zit geld in de pot om vierhonderd keer korting op zo'n tuintje te geven. De actie is een initiatief van Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Haaren en wordt gesteund door het Prins Bernhard Buurt-water-natuurfonds, Groencentrum J. van de Wiel, Tuincentrum Klerks en Stichting Groen voor Grijs Oisterwijk. 

Biezenmortel en Esch

Dat de dorpen Biezenmortel en Esch niet mee kunnen doen, komt omdat imkers noch deelnemende groencentra er een netwerk hebben voor de promotie van de actie. Puur praktisch dus, aldus coördinator Tiny Vermeer. Het is ook geen actie vanuit de gemeente Haaren, zoals vorig jaar met een kortingsactie voor aanschaf van een regenton wel was.  

  1. Pleidooi voor meer bomen in Rechterstraat Boxtel
    PREMIUM

    Pleidooi voor meer bomen in Rechter­straat Boxtel

    BOXTEL - Meer bomen, die ook nog eens de kans krijgen om ‘mooi en groot’ te worden. Die moeten volgens milieuvoorman Jan Juffermans worden opgenomen in de plannen voor de opknapbeurt van de Rechterstraat in Boxtel. ,,Kijk naar Leiden en dichterbij Vught. Daar staan ze. Bomen zijn van groot belang tegen de groeiende hittestress door de klimaatontwrichting. Met name in het centrum”, aldus Juffermans in een brief aan de gemeenteraad.