Een medewerker van Rotterdam Beveiliging IBS telt hoeveel auto's het parkeerterrein van Van Cranenbroek oprijden en verlaten. Als er 120 auto's staan, mag er niemand meer bij.
Volledig scherm
Een medewerker van Rotterdam Beveiliging IBS telt hoeveel auto's het parkeerterrein van Van Cranenbroek oprijden en verlaten. Als er 120 auto's staan, mag er niemand meer bij. © Robèrt van Lith/BD

Van Cranenbroek in Schijndel: 120 auto's en meer niet in coronatijd

SCHIJNDEL - Op het parkeerterrein van Van Cranenbroek in Schijndel mogen 120 auto's staan en absoluut niet meer. Dit is een van de afspraken die de gemeente Meierijstad maakte met de winkelgigant om de drukte tijdens de coronacrisis beter in de hand te houden. 

Beveiligers en verkeersregelaars staan sinds kort op en bij de parkeerplaats om auto's te tellen en het verkeer beter te reguleren. ,,Als er 120 auto's op de parkeerplaats staan, mag er niemand meer bij", zegt een van de beveiligers. ,,Pas als een auto het terrein verlaat, mag er weer eentje bij.” 

Dranghekken om weg af te sluiten 

Ook bij de ingang van Van Cranenbroek in Schijndel staat een beveiliger om in de gaten te houden of mensen voldoende afstand bewaren vanwege het coronavirus.
Volledig scherm
Ook bij de ingang van Van Cranenbroek in Schijndel staat een beveiliger om in de gaten te houden of mensen voldoende afstand bewaren vanwege het coronavirus. © Robèrt van Lith/BD

Ook sluiten de beveiligers bij grote drukte de Duinweg met dranghekken af vanaf de rotonde aan de Structuurweg. Automobilisten moeten dan omrijden om de winkel vanaf de andere kant van de Duinweg te benaderen op het bedrijventerrein Duin.

Deze aanpak voorkomt files op de Structuurweg, de randweg van Schijndel. ,,De rij auto's op de Duinweg kan soms wel tot het einde van de straat lopen”, aldus de beveiliger. ,,Zó druk is het dan.”  Vanwege de grote drukte besloten Meierijstad en de politie afgelopen weekeinde al om de Duinweg af te sluiten

Maximaal 100 mensen in de winkel 

Het komt geregeld voor dat het aantal van 120 auto's wordt gehaald. ,,Niet alleen op zaterdag, ook doordeweeks. Vooral op vrijdag", aldus de beveiliger. Op deze middag staan er 93 auto's op het terrein.

Voor de entree van de winkel staat een behoorlijke rij mensen te wachten. Ook hier een beveiliger die een oogje in het zeil houdt. ,,U mag maar met één persoon tegelijk naar binnen", roept hij richting een stelletje. In de winkel mogen maximaal honderd mensen tegelijk binnen zijn. 

De verkeersdrukte rond Van Cranenbroek is voor veel mensen al jaren een doorn in het oog. Meerdere politieke partijen vroegen hier al aandacht voor. Verkeerswethouder Harry van Rooijen (VVD) weet dat maar al te goed. ,,We hebben deze maatregelen in goed overleg met Van Cranenbroek genomen", meldt hij. ,,Het was nodig, want de situatie was onacceptabel."

‘Blijven zoeken naar structurele oplossing’

Maar de verkeersproblemen voor de lange termijn oplossen, gaat langer duren. ,,Het is een complexe toestand, want het heeft ook met eerdere rechtszaken te maken", doelt Van Rooijen op zaken bij de Raad van State rond forse uitbreidingsplannen van Van Cranenbroek. ,,We blijven zoeken naar een structurele oplossing.” 

Van Cranenbroek wil al jaren uitbreiden van bijna 3800 naar liefst 10.000 vierkante meter, maar hier wil de gemeente niet aan meewerken. Van Cranenbroek was deze week niet bereikbaar voor een reactie. 

Anderhalve meter afstand houden, ook bij Van Cranenbroek in Schijndel moeten bezoekers zich aan deze maatregel houden om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan.
Volledig scherm
Anderhalve meter afstand houden, ook bij Van Cranenbroek in Schijndel moeten bezoekers zich aan deze maatregel houden om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan. © Robèrt van Lith/BD