Volledig scherm
Zondagnacht werd een lantaarnpaal vernield langs de Margriet in Helvoirt. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Vandalen gaan ver in Helvoirt, buurt pleit voor cameratoezicht

HELVOIRT - De afgelopen zondagnacht vernielde lantaarnpaal aan de Margriet in Helvoirt, de verdwenen schrikhekken en in het kanaal gegooide verkeersborden zijn de zoveelste vernielingen die daar, aan de noordelijke zoom van De Loonse en Drunense Duinen, zijn aangericht. De gemeente Haaren zit inmiddels met een schadepost van al vele duizenden euro's in de maag. 

Het begon op deze ogenschijnlijk zo idyllische plek vorige zomer met diefstal van aluminium verkeersborden. De gemeente verving die door kunststof borden die stevig de grond werden verankerd met stalen pinnen en beton. Maar die werden in de loop van de maanden ook vernield en in het water gegooid. Dus probeerde de gemeente het met borden van duurzaam materiaal, bamboe. Maar ook die werden kapot gemaakt en in brand gestoken. 

Niet alleen verkeersborden moeten het in het puntje van Helvoirt ontgelden. Ook heeft de gemeente er al eens een lantaarnpaal in stukken gevonden. ,,Vermoedelijk met een slijptol gedaan", zegt René van Baast, hoofd buitendienst van de gemeente Haaren. En afgelopen weekeinde werd een lantaarnpaal eerst vernield zodat de bedrading bloot kwam te liggen en in brand gestoken kon worden. Hij vermoedt dat een groep vandalen elkaar opjut tot steeds extremer vernielingen. 

De gemeente heeft al met de politie overlegd over meer controle. Ook eigen ambtenaren - boa's - worden vaker op pad gestuurd naar de Margriet bij de brug over het Drongelens kanaal.  Verder hoopt ze op tips van burgers. 

Homobos

Buurtbewoners - hoewel die op een behoorlijke afstand wonen - hebben nagenoeg iedere avond en nacht last van degenen die rondhangen in het bosrijke gebied. Hun klachten: vuurwerk, brandjes, vernielingen, dumping van hennepafval, een autowrak dat in het kanaal is gedumpt. ,,En de overlast wordt steeds erger", aldus een buurtbewoner die anoniem wil blijven. 

En dan is het vandalisme niet de enige steen des aanstoots in dit buitengebied. Pal naast de hangplek is een homobos, waar tientallen homo's elkaar dagelijks treffen voor buitenseks. Het terrein ligt bezaaid met condooms. Buurtbewoners pleiten voor meer controles door politie en gemeente en zijn voorstander van het plaatsen van camera's langs de Margriet.

Volledig scherm
Verkeersborden langs de Margriet in Helvoirt worden bijna stelselmatig vernield. De gemeente zit met een schadepost van vele duizenden euro's. © Johan van Grinsven
Volledig scherm
Vandalen slaan keer op keer toe op de Margriet in Helvoirt. Borden worden gestolen of vernield en in het Drongelens kanaal gegooid. © Johan van Grinsven
  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."