Windmolens, dat zien veel inwoners van Meierijstad niet zitten.
Volledig scherm
Windmolens, dat zien veel inwoners van Meierijstad niet zitten. © stock.xchng

Verzet tegen windmolens en zonneparken in Meierijstad groeit

SCHIJNDEL/VEGHEL - Inwoners van Wijbosch staan in Meierijstad niet alleen bij hun verzet tegen de komst van windturbines en zonneparken. Ook in andere dorpen van deze gemeente groeit het verzet tegen vier ‘zoeklocaties'.  

Het pamflet van Handen af van Wijboschbroek!
Volledig scherm
Het pamflet van Handen af van Wijboschbroek! © Handen af van Wijboschbroek

‘Wij hebben het gevoel met 1-0 achter te staan door het late tijdstip waarop wij erachter kwamen wat er op stapel staat in de Rooische Heide'. Dit schrijven omwonenden van de Rooische Heide in Schijndel in een brief aan de gemeenteraad van Meierijstad. Deze staat op de agenda van de commissievergadering van komende donderdag, waarin het gaat over het rapport De toekomst van zon en wind in Meierijstad

Hierin staan vier zoeklocaties voor windparken met meerdere windturbines: naast natuurgebied Wijboschbroek zijn dat: Het Lijnt bij Keldonk en de Rooische Heide en Schijndelse Heide in Schijndel. 
Eerder kwam Wijbosch al flink in verzet tegen de komst van zo'n wind- of zonnepark. Uit reacties blijkt dat er meer tegenstanders zijn in de gemeente tegen deze alternatieve energiebronnen. 

Fel gekant 

Zo zijn eigenaren van landgoed De Rijt op de Vlagheide - tussen Sint-Oedenrode en Schijndel - fel gekant tegen de komst van windmolens. Volgens hen heeft het verleden bewezen dat het niet eens kan om die hier te plaatsen. ‘Defensie blokkeerde jaren terug al de komst van windmolens vanwege de radarverstoring voor vliegbasis Volkel', aldus een van de briefschrijvers. 

Volgens voorzitter Kees Goos van de dorpsraad in Wijbosch gebruikt de gemeente onjuiste gegevens. ,,Aanvliegroutes zouden niet over het Wijboschbroek gaan, maar dat is wel degelijk het geval", stelt hij. ,,Daarom is het onmogelijk hier windturbines te plaatsen.” 

Spandoeken 

De politiek kan donderdagavond opnieuw insprekers verwachten. Een petitie in Wijbosch tegen de wind- en zonneparken werd al honderden keren ondertekend. Ook zijn spandoeken geplaatst: Handen af van Wijboschbroek! ,,De politiek moet zich vooral niet laten opjagen", zegt Frank Mulkens van de werkgroep Handen af van Wijboschbroek! ,,Op basis van dit rapport kan de raad absoluut geen besluit nemen, vinden wij.” 

Wijbosch ziet de komst van windmolens in het natuurgebied Wijboschbroek totaal niet zitten. Ook elders in Meierijstad is steeds meer verzet tegen windmolens en zonneparken.
Volledig scherm
Wijbosch ziet de komst van windmolens in het natuurgebied Wijboschbroek totaal niet zitten. Ook elders in Meierijstad is steeds meer verzet tegen windmolens en zonneparken. © Marc Bolsius
  1. Esch eert weldoensters van weleer met kunstwerk, officiële onthulling pas na coronacrisis

    Esch eert weldoen­sters van weleer met kunstwerk, officiële onthulling pas na coronacri­sis

    ESCH - Zonder enige ruchtbaarheid is onlangs een nieuw kunstwerk in Esch geplaatst. Vanwege de coronacrisis gebeurde dat zonder toeters en bellen en ook zonder publiek. Toch is het een bijzonder beeld: een eerbetoon aan de Zwarte Zusters van Esch. ,,En nu maar hopen dat de vijf zusters die nog leven in Nederland later bij de echte onthulling kunnen zijn”, zegt initiatiefnemer Martien van Beurden (73). ,,Dat kan pas als de corona-ellende voorbij is.”