Volledig scherm
De populieren zijn weg, maar er groeit nog van alles aan de rand van de Dommel bij Liduina. © Domien van der Meijden

Vijf grote populieren geveld bij belevingstuin Liduina in Boxtel

BOXTEL - Aan de rand van de nieuwe belevingstuin bij Liduina van Zorggroep Elde in Boxtel zijn vijf populieren weggehaald. Dat gebeurde zonder kapvergunning. Maar volgens de gemeente Boxtel was er acuut gevaar.

Zorggroep Elde heeft in samenspraak met Boxtel een stuk of vijf volwassen populieren laten vellen. De bomen waren tussen de 45 en vijftig jaar oud en waren allemaal al door eerdere stormen deels verminkt. De gemeente heeft de kap zonder vergunning toegestaan.

Een gemeentewoordvoerder over de kap: ,,Er was een aanzienlijk risico dat de oude populieren zouden afbreken of omvallen. En aangezien er in de belevingstuin al cliënten van Zorggroep Elde voorbij komen zou dat letsel kunnen veroorzaken. Onder de gekapte populieren staan inmiddels spontaan opgekomen jonge eiken.”

Er is volgens de gemeente Boxtel vanwege het acute gevaar geen kapvergunning verleend. Tijdens het broedseizoen is het allesbehalve gebruikelijk bomen te kappen. Daar zijn strikte regels voor. Maar hier is volgens Boxtel aan voldaan. ,,In een boomstomp zaten nog twee nesten met broedende kauwen. Dus is die stomp blijven staan.” 

Volledig scherm
De stomp met kauwennesten is blijven staan. © Domien van der Meijden

Daarnaast zijn maatregelen genomen om een broedende gans te beschermen. ,,Bij aanvang van de werkzaamheden bleken de eieren in dit nest al te zijn uitgekomen en het nest was inmiddels niet meer bewoond. Dus hebben we volgens de zorgplicht gewerkt die de natuurwet van ons verlangt”, zo is het oordeel van een woordvoerder van de gemeente Boxtel. 

Volledig scherm
De Canadese ganzen met jonkies scharrelen nu rond in de belevingstuin van Liduina. © Domien van der Meijden