Volledig scherm
© Jan Verhoeven

Vliegende motoren in Schijndel

SCHIJNDEL - In de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap Motortrial werd gisteren gereden op het parcours van Motor Trial Club Oost Brabant (MTCOB) Schijndel. Het parcours van MTCOB op de Vlagheide, uitgezet met zand, puin, bomen en diverse obstakels, telt acht en tien nonstops in vier ronden. De jeugd rijdt acht nonstops, de volwassenen 10, allebei in vier ronden. ,,Er wordt in verschillende kleuren gereden”, weet Thijn van der Heijden, voorzitter van MTCOB. ,,De moeilijkheidsgraad is per kleur verschillend, oranje is het moeilijkst, daarna volgen geel, rood, blauw, wit en groen.”

Tijdens het rijden van het parcours is het belangrijk zo min mogelijk strafpunten op te lopen. ,,Bij iedere nonstop staat een controleur en een controleknipper”,aldus Jan Laurense uit Boekel, die de overtredingen noteert met een knip in de kaart. ,,Een voet aan de grond is bijvoorbeeld een strafpunt, maar een val of stop levert vijf strafpunten op.”

Jeugdige rijders

Bij de 50 deelnemers aan de wedstrijd bevinden zich opvallend veel jeugdige rijders. Zij vallen in de categorie jeugd tot 18 jaar; de categorie volwassenen is 18 jaar en ouder. Zij moeten het parcours in een minuut afleggen; de jongeren mogen alle tijd nemen. De 14-jarige Pieter uit Zundert is al vier jaar bezig met de sport. ,,Het is leuk om over de obstakels te rijden, ook het springen en de spanning.” Voor Dean(13) uit Dordrecht die vijf jaar actief in de sport is, is het vooral spannend om mee te doen. ,,Dat je kan rijden over een parcours, veel spannender dan een rechte lijn rijden. Ik doe voor de tweede keer mee aan een NK.” De start voor de rit is goed voor gespannen snuitjes boven de ronkende motoren.

Behendig

Quote

Ze zijn allebei een jaar bezig en behoorlijk fanatiek

Marieke, moeder van de 6-jarige Otis en zijn zusje Sue (7)

Het is verbazingwekkend hoe behendig de soms hoge obstakels, zoals rioolbuizen en dikke boomstammen, genomen worden. Even flink gas geven om vervolgens bijna horizontaal de sprong te nemen. Voor de leek is het vrijwel zeker dat de rijder achterover gaat vallen, maar de routine en vaardigheid scoren hoog en de spectaculaire sprongen maken het voor de toeschouwers zeer aantrekkelijk. De 6-jarige Otis en zijn zusje Sue (7) uit Asperden (Duitsland) zijn er helemaal klaar voor. ,,Ze zijn allebei een jaar bezig en behoorlijk fanatiek”, lacht moeder Marieke, die haar kroost nauwlettend in de gaten houdt. Mochten de jongste deelnemers in de problemen komen, dan is er een helpende hand van een medewerker met een duwtje of een bemoedigend woord.

Eerdere wedstrijden werden in Maasbree, Apeldoorn en Zelhem gehouden, waarna na negen wedstrijden de uiteindelijke finale in november in Maarlo plaatsvindt.

Uitslagen: Kampioensklass A (rood spoor), 1 Stan Reit, 2 Rob Knol,3 Jasper te Mebel. Juniorenklasse B (blauw spoor), 1 Mick Zweedijk, 2 Binck de Jong, 3 Brian van Vendeloo.