Volledig scherm
Het winnende team 'Vrienden van de jury' vieren een feestje op het podium op de klanken van We are the champions. © M Bosmans

‘Vrienden van de jury’ wint de eerste Haorense Durpskwis

HAAREN - Het was zaterdagavond een spannende ontknoping van de Haorense Durpskwis in Haaren. Duizend deelnemers waren in de feesttent bij de jubilerende voetbalvereniging Nemelaer samen gekomen om de uitslag mee te maken.

De Haarense voetbalvereniging Nemelaer viert in het Hemelvaart- en Pinksterweekend dat ze 75 jaar bestaan. Naast de jeugdolympiade, een internationale jeugdtoernooi, een feestmiddag voor ouderen en een onderling toernooi voor senioren was er afgelopen weekend nog geen activiteit in de grote tent. 

Anders dan voetbal

De kartrekkers van het feestprogramma, Marc Willems en Frans Bertens, wilden deze zaterdagavond iets geheel anders wat los zou staan van het voetballen. Met de vraag of er iets zou zijn voor het hele dorp benaderden ze Bart Roozen, Mark van den Nieuwelaar en Rogier Laheij voor ideeën. De eerste Haorense Durpskwis werd al snel geopperd. Met Pascal Goris, Jeroen Halkens, Niels van Baast, Marjan Verburg, Ellen Lavrijssen en Maartje Vugts was de organisatie compleet.

Eigen promotiefilmpje

Enkele oproepen via de sociale media brachten 1392 deelnemers in 77 teams op de been. Elk organisatielid nam een categorie met vragen voor zijn rekening en na ruim zeventig vergaderingen was het 105 pagina tellende kwisboek met vragen en doe opdrachten klaar. Bart vertelt: ‘Het was zo geweldig om op zaterdagavond 12 mei alleen maar gele hesjes door het dorp te zien fietsen, vanwege de veiligheid hadden we dat verplicht gesteld. Wij als organisatie kwamen bij alle 77 hoofdkwartierlocaties een kijkje nemen. Deze waren allemaal prachtig versierd, want ook dat was een doe opdracht. Het team CC Mee(j) Hooftpijn kreeg hiervoor de meeste punten. Ook op een USB stick moesten de teams enkele foto’s en een eigen gemaakt promotiefilmpje over Haaren zetten. Verder kregen ze de opdracht om een taart te bakken, maar precies op een tijdstip dat alle winkels dicht waren. Het nakijken van alle mappen met antwoorden hebben we wel onderschat, dat heeft ons nagenoeg een hele week gekost.’

'Vrienden van de Jury’

Tijdens de feestavond werd de spanning steeds meer voelbaar. Toen de presentatoren bij de laatste drie aangekomen waren, mochten vijf afgevaardigden van elk team het podium betreden. De derde prijs, een bedrag van honderd euro was voor het team ‘Quiz’t ut wel’. De tweede prijs, 250 euro was voor ‘de Whiskeypedia’s’ en de wisseltrofee, een bedrag van vijfhonderd euro en de eeuwige roem als winnaar van de allereerste Durpskwis was voor het team ‘Vrienden van de jury’. Een vervolg komt er, maar wanneer? Dat weten de organisatieleden pas na de evaluatie. Dat het een succes is, dat is zeker.