De zeilen met spreuken over vrijheid.
Volledig scherm
De zeilen met spreuken over vrijheid. © Domien van der Meijden

Vrijheid op de gevel van Boxtelse bieb

BOXTEL - De gevel van de bibliotheek in Boxtel op de Burgakker zit verstopt achter een stuk of honderd stukken zeil met teksten over vrijheid. Honderd Boxtelaren hebben er nu idee van vrijheid op geschreven. Op 25 oktober om 18.30 uur staat burgemeester Fons Naterop op het Burgerakkerplein stil bij 75 jaar bevrijding van Boxtel.

Het zeil, zo is de metafoor, staat voor de periode van 75 jaar geleden, toen verzetslieden uit Boxtel in de Kampina meer dan honderd geallieerden verstopt hielden voor de Duitsers en hen in het geniep eten en drinken brachten in hun ‘zeilen tenten’ om zo de periode tot 24 oktober te overleven. Het idee is bedacht door student Stan Wijnands van Sint Lucas die er zijn afstudeeropdracht van maakte. En de bibliotheek was welwillend genoeg om daar aan mee te helpen.

Verstopt houden

Het was een hele toer 75 jaar geleden om al die militairen, meest gestrande vliegtuigbemanningen in bezet gebied, verstopt te kunnen houden. Vaak werd in melkbussen op de fiets door het verzet soep, brood, spek en delen van varkens vervoerd om hen te eten te geven. Toen vanaf de kant van het Duitse Lijntje de bevrijding vanuit Schijndel Boxtel bereikte, haakten de verstopte geallieerden weer aan en zo bevrijdden zij samen Boxtel van de Duitsers.