Volledig scherm
Politie-agenten kijken toe hoe actievoerders de boerderij in Boxtel bezet houden. © ANP

Waarom de politie na uren bezetting niet binnenvalt in de Boxtelse boerderij

BOXTEL - Om 12.00 uur betraden zo'n 200 dierenactivisten een varkensboerderij in Boxtel. De helft daarvan verschanste zich binnen in de stallen, de rest staat al die uren al buiten. De politie is aanwezig, maar ondernam nog geen zichtbare actie. Waarom niet? 

Aan het begin van de avond stonden nog altijd zo'n 25 agenten rond de boerderij. Sommigen van hen hadden contact met de actievoerders binnen. Anderen hielden buiten de wacht, om de inmiddels groeiende stroom tegendemonstranten tegen te houden

Gesprek

Vooralsnog blijft het bij een gesprek tussen de politie, de eigenaar van de stallen en de activisten. Die laatsten eisen twee dingen: ze willen binnen beelden mogen maken van de vermeende wantoestanden de zieke en gewonde dieren naar buiten brengen. De actievoerders zijn niet van plan te vertrekken totdat hun eis wordt ingewilligd.

Wel voorbereidingen

Achter de schermen is de politie wel bezig met het voorbereiden van acties, zegt woordvoerder Els Reijnders. Maar ze richten zich ook op andere scenario's. ,,De veiligheid staat voorop’’, zegt ze daarbij. ,,Die van de activisten, van de eigenaar van het pand, van ons en van de dieren.” De politie is niet gebaat bij een matpartij met honderden activisten. Zeker niet in of rond een stal vol levende en inmiddels al gestreste varkens. 

In Den Bosch is tegen 17.00 uur de kernstaf van de SGBO samengekomen, de Staf Grootschalig- en Bijzonder Optreden. Die kan mogelijke acties coördineren, en wordt ingezet bij grote incidenten. Reijnders wil niet bevestigen dat dit te maken heeft de actie in Boxtel. 

  1. Klimaatneutraal SCG'18 als rolmodel in Sint-Michielsgestel

    Klimaatneu­traal SCG'18 als rolmodel in Sint-Michiels­ges­tel

    SINT-MICHIELSGESTEL - Voetballen op haar zowat klimaatneutrale accommodatie van Sportpark Zegenwerp maakt SCG'18 welhaast tot een modelvoetbalclub. Gasloos, met warmteterugwinning én met 105 zonnepanelen zélf elektriciteit opwekkend is de Gestelse club ogenschijnlijk uniek in het land. Klaar voor de toekomst, daarmee een voorbeeld voor voetballand Nederland. Betrokken instanties, organisaties, bedrijven en omwonenden kregen vrijdagmiddag uitleg bij de realisering van het gedurfde project.