De gemeente Boxtel heeft veel kunstwerken van Henk Visch in haar bezit. Dit beeld staat in het gemeentehuis.
Volledig scherm
De gemeente Boxtel heeft veel kunstwerken van Henk Visch in haar bezit. Dit beeld staat in het gemeentehuis. © Johan van Grinsven

Warm pleidooi voor permanente expositieruimte in Boxtel

Vereniging Kunstlucht 99 pleit voor een permanente expositieruimte in Boxtel. Om zo meer aandacht te krijgen voor serieuze kunst.

Gaat Boxtel richting 'dino-stad' met plastic beesten op rotondes of komt er ook meer aandacht voor serieuze kunst? Frans Sweighmann, voorzitter van vereniging Kunstlicht 99, pleit voor het laatste. En krijgt daarbij steun van Joke van Koll en Hans Geerlings, twee ex-bestuursleden van Kunststichting Boxtel. Een permanente door de gemeente beschikbaar gestelde expositieruimte in het dorp zou daar bij helpen.

Sweighmann komt met zijn pleidooi naar aanleiding van de door de gemeente aangekondigde internetveiling van een groot aantal kunstwerken. Die werden door Boxtel aangeschaft tijdens de Beeldende Kunstenaars Regeling in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw.

Verpieteren

Werken die op de zolder van het gemeentehuis liggen te verpieteren en die onder het mom 'terug naar de burger' in de verkoop gaan. Sweighmann: ,,Terug naar de burger kan ook op een andere manier. Bijvoorbeeld door het inrichten van een permanente ruimte met de werken."

Het gaat om, zo stellen ook Van Koll en Geerlings, stukken die er toedoen. ,,Zoals de etsen van Henk Visch, een internationaal bekende kunstenaar met roots in Boxtel. Daar zouden we echt zorgvuldiger mee om moeten gaan."

De werken van Visch die in de verkoop gaan, zijn gemaakt met de 'droge naaldtechniek' die hij in latere jaren niet meer gebruikte. ,,Ze hebben daardoor kunsthistorische waarde. Daar moeten we trots op zijn en door de werken te exposeren die trots ook uitstralen. Bovendien kun je er een educatief tintje aan geven."

Quote

Je wilt toch niet altijd tegen hetzelfde schilderij aankijken?

Wethouder Maruška Lestrade van Boxtel

Spreekkamers

Wethouder Lestrade van Boxtel: ,,Wisselende exposities is aantrekkelijker".
Volledig scherm
Wethouder Lestrade van Boxtel: ,,Wisselende exposities is aantrekkelijker". © Dolph Cantrijn

Wethouder Maruška Lestrade wijst er op dat Boxtel een flink deel van het destijds aangekochte werk van Visch houdt. En ze heeft er ook plannen mee. ,,Ik wil in een van onze spreekkamers een deel van de etsen een plaats geven. Onder de werken die we verkopen zijn heel veel dubbele exemplaren."

De wethouder is, zo zegt ze, voorstander van een expositieruimte. Maar niet voor een permanente tentoonstelling. ,,Je wilt toch niet altijd tegen hetzelfde schilderij aankijken? Wisselende exposities is aantrekkelijker." Lestrade heeft nog steeds plannen om van de bibliotheek aan de Burgakker een cultureel centrum te maken. ,,Daar zou zo'n expositieruimte uitstekend passen."

Zoals ze ook hoopt dat Museum Boxtel ooit in die vernieuwde bieb onderdak vindt. ,,Dat zou het idee voor moderne kunst daar, perfect aanvullen. MuBo zit meer aan de historische kant, maar organiseert ook een groot aantal fraaie exposities. Het zou voor mij het ideale plaatje zijn."