Gevaarlijk druk is het niet op de weekmarkt in Sint-Michielsgestel, zo blijkt bij een bezoek. En ze verkopen er volop eten. Zo ontlasten ze ook de druk op de ketel in drukke supermarkten.
Volledig scherm
Gevaarlijk druk is het niet op de weekmarkt in Sint-Michielsgestel, zo blijkt bij een bezoek. En ze verkopen er volop eten. Zo ontlasten ze ook de druk op de ketel in drukke supermarkten. © Domien van der Meijden/BD

Weekmarkten open in Meierij, is dat wel veilig?

BOXTEL/SCHIJNDEL/SINT-MICHIELSGESTEL - Ineens zijn ze het gespreksonderwerp van de dag, de weekmarkten in Boxtel, Sint-Michielsgestel en Schijndel. Want de markten in de regio Meierij zijn nog gewoon open. In Limburg zijn ze op last van de overheid al op een aantal plekken geschrapt vanwege het coronavirus. Is het op de markt onveiliger dan in de supermarkt?

Op Facebook gaan behoorlijk wat mensen los over het nog open zijn van de weekmarkten. ,,Onverantwoord. De milieustraat dicht, maar de weekmarkt open. Gemeente neem je verantwoordelijkheid”, zo menen veel Boxtelaren. 

Quote

Veel minder druk dan in de supermarkt waar ze op een kluitje boodschap­pen doen

Marktbezoeker Gestel

Toch deelt lang niet iedereen die mening. Op de weekmarkt in Sint-Michielsgestel is het vrijdagmiddag niet zo druk. ,,Veel minder druk dan in de supermarkt waar ze op een kluitje boodschappen doen", zo zegt een van de marktbezoekers. ,,En de markt is in de open lucht. Dan moet je ook het wandelen in de natuur gaan verbieden en de supermarkten op slot gooien. Hier wordt ook eten verkocht. Dus waarom niet?”

Quote

Ze denken echt wel aan hun eigen veiligheid. En wij aan die van hen én ons

Steff van Kaathoven, Kaaskoning

Bij de vis- en kipkraam houden veel klanten genoeg afstand van elkaar. Bij de Kaaskoning hangt ook een aanwijzing op de etalage van de kaaskraam met corona-adviezen. ,,Ze denken echt wel aan hun eigen veiligheid en houden afstand van elkaar", zegt Steff van Kaathoven van de Kaaskoning. ,,En wij denken aan de veiligheid van hen én aan die van ons.”

Veilig werken met handschoentjes en ontsmettingsmiddelen

Beide werknemers van de Kaaskoning werken met plastic handschoenen aan. Ze desinfecteren het pinapparaat na iedere handeling. ,,Wij moeten het hele jaar door opboksen tegen de supermarkten en verkopen ook eten. Het zou nu raar zijn als weekmarkten zoals deze kleine weekmarkt in Gestel, waar veelal alleen groente en eten wordt verkocht, nu dicht moeten en de drukke supermarkten het nog drukker gaan krijgen.”

De gemeenten volgen het advies van de Veiligheidsregio, zegt een woordvoerder van MijnGemeenteDichtbij. ,,Wij hebben actief gecommuniceerd aan alle ondernemers op de weekmarkt met de nodige maatregelen. Daarnaast doen we op verschillende plekken op de markt een oproep tot 1,5 meter afstand. We verzoeken via verschillende kanalen om thuis te blijven als mensen klachten hebben. Hiermee voorkomen we samen verdere verspreiding.” 

De weekmarkt van Schijndel is zaterdagochtend vooralsnog ook ‘gewoon’ open, zoals dat op andere momenten ook geldt voor de andere weekmarkten in Meierijstad.