Volledig scherm
Broedende buizerd belagen overal in het land nietsvermoedende wandelaars, hardlopers en fietsers. © ANP/Rick Nederstigt

Weer hardloper aangevallen door broedende buizerd in Vught

VUGHT/DEN BOSCH - Een stuk of zes wondjes ter grote van een pinknagel heeft Peter Admiraal (31) uit Den Bosch overgehouden van zijn weinig zachtzinnige ontmoeting met een broedende buizerd bij de Lunettenbrug in Vught. Daar, tegenover nationaal Monument Kamp Vught aan de andere kant van het Drongelens kanaal, was hij maandag aan het hardlopen. ,,Ik kreeg zomaar een klap achter op mijn hoofd.”

En daarna volgde nog een tweede aanval van de buizerd. Dit keer voelde Admiraal de nagels van het dier prikken in zijn hoofdhuid. ,,Ik bleef stil staan om te kijken wat er de eerste keer gebeurd was. Na de tweede aanval bleef het beest op ongeveer anderhalve meter boven mijn hoofd hangen. Met gestrekte vleugels. Wat een joekel!”

Nadat Admiraal eenmaal was doorgelopen, zag hij dat de roofvogel weer rustig in een boom ging zitten. ,,Bij zijn nest vermoed ik. Het was puur territoriaal gedrag. Ik kwam te dicht bij het nest.”

Running junkies

Eenmaal thuis ging de Bossche hardloper op het internet zoeken of er al eerder meldingen van aanvallende roofvogels was bij de Lunettenbrug. Die vond hij al snel. ,,In de Facebook-groep Running Junkies Den Bosch reageerden diverse hardlopers.” En ook zag hij dat in andere jaren hardlopers zijn aangevallen.

Ook de gemeente Vught heeft diverse meldingen van een agressieve buizerd binnengekregen. En ook in andere gemeenten, zoals Haaren, wordt er voor gewaarschuwd. Logisch, want het is nu eenmaal broedseizoen en de buizerd is de meest voorkomende roofvogel van Nederland.  

Peter Admiraal deelt zijn verhaal nu als extra waarschuwing voor hardlopers, wandelaars en fietsers. Of hij de route langs het Drongelens kanaal voortaan mijdt? ,,Niet per se, maar ik loop wel sneller door, zodat de buizerd of het buizerdpaar mij niet als een bedreiging ziet.” 

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.