Volledig scherm
Broedende buizerd belagen overal in het land nietsvermoedende wandelaars, hardlopers en fietsers. © ANP/Rick Nederstigt

Weer hardloper aangevallen door broedende buizerd in Vught

VUGHT/DEN BOSCH - Een stuk of zes wondjes ter grote van een pinknagel heeft Peter Admiraal (31) uit Den Bosch overgehouden van zijn weinig zachtzinnige ontmoeting met een broedende buizerd bij de Lunettenbrug in Vught. Daar, tegenover nationaal Monument Kamp Vught aan de andere kant van het Drongelens kanaal, was hij maandag aan het hardlopen. ,,Ik kreeg zomaar een klap achter op mijn hoofd.”

En daarna volgde nog een tweede aanval van de buizerd. Dit keer voelde Admiraal de nagels van het dier prikken in zijn hoofdhuid. ,,Ik bleef stil staan om te kijken wat er de eerste keer gebeurd was. Na de tweede aanval bleef het beest op ongeveer anderhalve meter boven mijn hoofd hangen. Met gestrekte vleugels. Wat een joekel!”

Nadat Admiraal eenmaal was doorgelopen, zag hij dat de roofvogel weer rustig in een boom ging zitten. ,,Bij zijn nest vermoed ik. Het was puur territoriaal gedrag. Ik kwam te dicht bij het nest.”

Running junkies

Eenmaal thuis ging de Bossche hardloper op het internet zoeken of er al eerder meldingen van aanvallende roofvogels was bij de Lunettenbrug. Die vond hij al snel. ,,In de Facebook-groep Running Junkies Den Bosch reageerden diverse hardlopers.” En ook zag hij dat in andere jaren hardlopers zijn aangevallen.

Ook de gemeente Vught heeft diverse meldingen van een agressieve buizerd binnengekregen. En ook in andere gemeenten, zoals Haaren, wordt er voor gewaarschuwd. Logisch, want het is nu eenmaal broedseizoen en de buizerd is de meest voorkomende roofvogel van Nederland.  

Peter Admiraal deelt zijn verhaal nu als extra waarschuwing voor hardlopers, wandelaars en fietsers. Of hij de route langs het Drongelens kanaal voortaan mijdt? ,,Niet per se, maar ik loop wel sneller door, zodat de buizerd of het buizerdpaar mij niet als een bedreiging ziet.” 

  1. Controles in zes gemeenten leren: huisvesting arbeidsmigranten nog vaak niet op orde
    PREMIUM

    Huisbazen hardleers: huisves­ting arbeidsmi­gran­ten in regio blijft slecht

    HAAREN - Werkgevers, uitzendbureaus en huisjesmelkers leren te weinig van controles naar de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. Keer op keer blijkt dat de brandveiligheid niet in orde is, er te veel Oost-Europeanen in één huis wonen of dat ze niet ingeschreven staan bij de gemeente. In de belabberdste gevallen komen al die misstanden voor in één pand. ,,We komen steeds weer dezelfde overtredingen tegen”, stelt Fred Emmerik van Kenniscentrum Handhaving van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.