Een voorbeeld van een zonnepark in Eindhoven. Meierijstad wil in 2020 de komst van zonneparken mogelijk maken op maximaal vijftig hectare in totaal.
Volledig scherm
PREMIUM
Een voorbeeld van een zonnepark in Eindhoven. Meierijstad wil in 2020 de komst van zonneparken mogelijk maken op maximaal vijftig hectare in totaal. © ANP

Weilanden vol met zonnepanelen, dat zien veel boeren niet zitten: ‘Gooi eerst de daken maar vol’

VEGHEL/SCHIJNDEL - Lekker fietsen in het buitengebied van Schijndel, Veghel of Sint-Oedenrode en dan links en rechts overal weilanden met duizenden zonnepanelen zien verschijnen. Voor de ZLTO is dat een schrikbeeld. ,,Gooi eerst alle daken maar eens vol met zonnepanelen”, stelt voorzitter Gerard van Zutphen van de afdeling Meierij. Toch staan ondernemers in de rij, want er ligt voor 500 hectare aan aanvragen bij de gemeente Meierijstad. 

De kaart van Meierijstad waarop aangegeven is waar mogelijkheden zijn voor zonneparken.
Volledig scherm
De kaart van Meierijstad waarop aangegeven is waar mogelijkheden zijn voor zonneparken. © Meierijstad

Meierijstad geeft zelf ook voorrang aan zonnepanelen op daken van gebouwen, maar verwacht daar niet genoeg aan te hebben om in 2050 energieneutraal te zijn.  ,,We willen zeer zorgvuldig omgaan met ons grote en mooie buitengebied”, stelt wethouder Jan Goijaarts (CDA, buitengebied). ,,De nadruk ligt op energiebesparing en zonnepanelen op daken, maar daar redden we het niet mee. Vandaar dat we tevens kiezen voor zonneparken en windparken.” 

  1. Fitter dan fitboy Ronny
    Column

    Fitter dan fitboy Ronny

    Squads. Lunges. Burpees. Het is alweer twee weken geleden dat ik een virtuele sportles volgde. Met Basic Fit’s Ronny vanuit zijn woonkamer als drill instructor. ‘Dit is echt supertof. Gaan we tijdens deze quarantaine elke dag doen!’, zei ik toen nog. Nu, inmiddels veertien dagen later, kan ik niet anders dan constateren dat ik vooral rondjes met de hond en wandelingen van laptop via fornuis naar wasmachine en weer terug gemaakt heb. En dat het weliswaar elke dag joggingbroekendag was, maar dat er verdacht weinig gejogd is.