Volledig scherm
De vervanging van wissels. © ProRail

Werk aan spoor én snelweg: ‘Hebben we afgestemd’

BOXTEL - Dat reizen van Utrecht naar Eindhoven zowel op het spoor als op de weg dit weekeinde flinke vertraging geeft, is géén foutje. Spoorbeheerder ProRail en snelwegbeheerder Rijkswaterstaat zeggen hun werkzaamheden wel degelijk op elkaar te hebben afgestemd. 

Omdat ze niet op exact hetzelfde stukje aan het werk zijn, vonden zij het samenvallen van hun werk wel kunnen.

ProRail en Rijkswaterstaat zetten komen weekeinde allebei de spreekwoordelijke schop in de grond, voor onderhoud. ProRail laat de handen wapperen ten zuiden van Den Bosch. Tussen Den Bosch en Eindhoven rijden er daarom geen treinen (en tussen Tilburg en Eindhoven trouwens ook niet). Er worden bussen ingezet. 

Rijkswaterstaat gaat juist ten noorden van Den Bosch aan de slag. Bij knooppunt Deil gaat de A2 richting het zuiden dicht (tot knooppunt Empel).

Extra reistijd

Wie dit weekeinde bijvoorbeeld van Utrecht naar Eindhoven wil, heeft dus in alle gevallen een probleem. Zowel de auto als de trein geeft extra reistijd. Maar ProRail en Rijkswaterstaat laten desgevraagd weten wel degelijk hun werk af te stemmen.

,,We hebben de afspraak niet tegelijkertijd aan hetzelfde stuk weg of spoor te werken”, antwoorden de twee. ,,Dat is in dit geval ook niet aan de orde: het betreft dezelfde corridor (Amsterdam-Maastricht), maar wel verschillende trajecten.” De bussen die de NS inzet vanwege het onderhoud, hoeven dan ook niet om te rijden.

Rijkswaterstaat en ProRail wijzen er verder op dat er landelijk ‘ieder weekend wel ergens aan spoor of weg gewerkt wordt’ en dat ze bij de planning ‘met veel factoren’ rekening moeten houden. ,,Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of geplande werkzaamheden in het buitenland.”