Volledig scherm
Nederland, Boxtel, wethouder Herman van Wanrooij bij het Boxtels knelpunt van verkeer en spoorwegovergang bij Tongeren. © copyright Marc Bolsius

Wethouder Van Wanrooij: 'Baroniestraat staat op to-dolijst'

In zijn laatste jaar als wethouder staat oplossen van de verkeersproblemen in de Baroniestraat hoog genoteerd op de 'to-dolijst' van Herman van Wanrooij. Zo gaf hij onlangs aan. Er wordt inmiddels aan gewerkt.

De ultieme oplossing voor de verkeersoverlast in de Baroniestraat in Boxtel is uiteindelijk sluiten van de dubbele overweg, wat verderop in de Tongersestraat. Nu dat nog jaren op zich laat wachten, eisen bewoners eerder maatregelen om de overlast van de duizenden auto's die dagelijks door hun straat rijden te verminderen. De mogelijkheden liggen nu, na een gesprek met wethouder Herman van Wanrooij, in ieder geval op tafel.

Een aantal zaken zal worden getoetst op haalbaarheid. Een ervan is het plaatsen van een flitspaal ter hoogte van het Ursulagebouw. Om zo controle te krijgen op naleving van de verkeersregels. Want ondanks dat het verkeer in de Baroniestraat met regelmaat amper vooruit komt, neemt volgens de bewoners niet iedereen het even nauw met de regels.

Ook in het vat zit een betere afstelling van de verkeerslichten, die op de route vanaf de Schijndelseweg richting Tongersestraat op drie plaatsen staan. De oude installaties zullen worden vervangen (daar is geld voor) zodat de werking beter kan worden afgesteld op het verkeersaanbod en de doorstroming wordt verbeterd. De stoplichten verhinderen overigens voorlopig dat het gebied kan worden ingericht als dertig kilometerzone.

Eenrichtingsverkeer

Een ander idee dat wel in onderzoek is: het instellen van eenrichtingsverkeer op het stukje Baroniestraat tussen Breukelsestraat en Spoorstraat. Van Wanrooij heeft daarbij aangegeven dat de werkgroep eerst zelf in gesprek moet met de bewoners van dat deel over de haalbaarheid van een dergelijke maatregel. Tenslotte wordt er ook nog gekeken of aanleggen van verkeerssluizen de aantrekkingskracht van de Baroniestraat op het doorgaande verkeer kan verminderen.