Volledig scherm
© Jan Zandee

Willie Wijnen uit Berlicum is beste paardenfokker ter wereld

BERLICUM - Wereldwijd succes voor paardenfokker Willie Wijnen uit Berlicum. In het Franse Lyon ontving hij zaterdag de oorkonde van beste springpaardenfokker ter wereld. De vosruin Explosion W. bezorgde hem die titel.

Quote

Explosion is tien jaar en staat aan het begin van zijn carrière

Willie Wijnen

De onderscheiding werd uitgereikt door de Deense organisatie WBFSH, de World Breeding Federation of Sport Horses. ,,Toen ik de brief van hen kreeg, ging er wel wat door me heen. Geweldig om daar te zijn met mijn vrouw Betsie en onze vier zoons, te midden van allerlei prominenten. Dat doet wat met je.”

De lijst met successen van Explosion W. is lang. Met de Britse springruiter Ben Maher won het paard onder meer de Global Champions Tour in 2018, de GCT in Londen, de Grote Prijs van Europa in Aken, en het duo heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokyo komend jaar.

Voor Wijnen was de onderscheiding zaterdag de kroon op zijn werk. ,,Explosion is tien jaar en staat aan het begin van zijn carrière”, vertelt Wijnen. ,,Drie jaar geleden heb ik hem verkocht en twee jaar geleden is hij gaan meedoen aan concoursen. In die twee jaar heeft hij al 3 miljoen verdiend, waarvan 6 ton in de laatste drie maanden.”

Het succes van het paard van Wijnen is onder meer te danken aan de uitstekende bloedlijn. Explosion W.’s vader is Schacco-Blue, die de beste springpaardenvererver ter wereld was.

Bijzondere genen

Quote

Mariëlle de Veer leidt de springpaar­den op. Alle credits daarvoor zijn voor haar

Willie Wijnen

En dan is er nog Explosion W.’s grootmoeder Barina met haar bijzondere genen. De merrie heeft een unieke rol in gespeeld in het succes van Wijnen. ,,Ze heeft zowel topdressuur- als topspringpaarden voortgebracht. Afgelopen jaar was ik ‘Dressuurfokker van het jaar' in Nederland en nu dus van springpaarden wereldwijd. Die combinatie is nog nooit voorgekomen.”

Voor Wijnen zijn de karaktereigenschappen van zijn paarden het allerbelangrijkst. ,,Ze moeten gretig zijn en fanatiek.” Maar ook de basisopleiding die de paarden krijgen, is belangrijk. ,,Mariëlle de Veer leidt de springpaarden op. Alle credits daarvoor zijn voor haar.”

Willie Wijnen wil altijd weten waar zijn paarden terechtkomen. Hij ziet Explosion W. nog regelmatig tijdens concoursen. ,,Hij is altijd heel blij om me te zien. Dan roep ik hem en dan gaan zijn oren meteen naar voren.”