Wim Ooijen overleed maandag op 85-jarige leeftijd.
Volledig scherm
Wim Ooijen overleed maandag op 85-jarige leeftijd. © Corrie Bekkers-de Vries

Wim Ooijen overleden: een Rooiser hart hebben kan eigenlijk niet

NecrologieSINT-OEDENRODE - Wim Ooijen bezat Rooise genen en een winnaarsmentaliteit. Afgelopen maandag overleed hij op 85-jarige leeftijd in hospice Dommelrode aan een hersentumor.

Sociaal en maatschappelijk betrokken, gemoedelijk, humoristisch en tegelijkertijd een doordouwer die mensen ‘ontstemd maar met een aai over de bol’ confronteerde met hun eigenschappen, mogelijkheden en talenten. Zo wordt Wim Ooijen herinnerd door velen.

Een praatje op straat met voorbijgangers resulteerde al snel in ‘familie’. Ook in de spreekkamer van de burgemeester of tijdens gesprekken met de bankdirecteur: Wim Ooijen bleef zichzelf. Husselend tussen Roois dialect en Nederlands ontfutselde hij belangrijke informatie voor – en steun aan – Rooise medemensen. Oprecht, zonder personen te beschadigen bereikte hij zijn doel en bracht mensen bijeen in sport, muziek en op informatief gebied.

Vastleggen voor nageslacht

Deze grondlegger van de lokale Rooise omroep TV Meierij vond het belangrijk om Rooise feiten en historie via filmmateriaal vast te leggen voor het nageslacht. Hij trok jarenlang met zijn camera door Sint-Oedenrode en interviewde personen, filmde bedrijven en sportmanifestaties. Zijn filmpje ‘Sint-Oedenrode, un durp um gruts op te zen’ oogstte lof en zijn idee: gesprekken met mensen die de Tweede Wereldoorlog persoonlijk meemaakten, resulteerde in een vijfdelige serie.

Als sportbeoefenaar en sportliefhebber - verdediger in het eerste voetbalteam van Rhode en fanatiek trainer van het Boskantse elftal - schuwde hij geen duels. Dat bleek als captain van het Rooise team waarmee hij in 1980 tegen Goes de finale speelde en won in het Stedenspel. Op slinkse manier achterhaalde Ooijen spelonderdelen en oefende deze thuis. Bijvoorbeeld de snelste manier om elf personen in een Deux Chevaux te proppen en over de eindstreep te duwen.

Laatste serenade

Quote

Als er een hemel is, zorg ik dat jullie er komen

Wim Ooijen

Om de Rooise historie veilig te stellen overhandigde Ooijen in zijn laatste levensmaanden twee terabyte beeldmateriaal aan Heemkundige Kring De Oude Vrijheid. In de hoop dat zijn archief veelvuldig bekeken wordt. Want Rooi en Rooise mensen stonden bij hem bovenaan. En zoals hij humoristisch op veel manieren een vinger in de pap opeiste was ook zijn vaarwel toen de carnavalskapel hem een laatste serenade bracht: ,,Als er een hemel is, zorg ik dat jullie er komen.” Zijn afscheid is in besloten kring.