Volledig scherm
Team Meierijstad tijdens een schorsing in het raadsdebat over de megastal in Nijnsel. © Van Assendelft Fotografie

‘Witlox moet dit uitleggen’: extra debat over breuk Team Meierijstad en opstappen wethouder

SINT-OEDENRODE - De breuk binnen Team Meierijstad leidt tot een extra debat in de gemeenteraad. Dit heeft heel waarschijnlijk in de loop van volgende week plaats in het bestuurscentrum van Meierijstad in Sint-Oedenrode. 

Volledig scherm
Eus Witlox vertrekt als wethouder. © Wouter van Assendelft

Het extra debat is aangevraagd door de oppositiepartijen Hart voor Schijndel en SP en krijgt steun van Lijst Blanco en D66. Hiermee komen de oppositiepartijen tegemoet aan de voorwaarde dat een vijfde deel van de gemeenteraad akkoord moet zijn met zo'n verzoek. ,,Onze belangrijkste vraag is: hoe vangt het college van burgemeester en wethouders dit op?", stelt fractieleider Ruud Merks van de SP. ,,We vinden het heel gek dat twee fracties straks één wethouder gaan steunen", doelt hij op wethouder Eric van den Bogaard. ,,We hopen niet dat ze nog een nieuwe wethouder gaan aanstellen, want daar zitten we zeker niet op te wachten.”

Dat laatste geldt ook voor Hart voor Schijndel. ,,Het takenpakket van Eus Witlox kunnen de overige vijf wethouders prima overnemen", zegt fractievoorzitter Laurens van Voorst van Hart voor Schijndel. ,,We hebben altijd gezegd dat zes wethouders veel te veel is voor Meierijstad. Steeds werd gezegd dat de harmonisatie veel werk kostte, nou die is nu achter de rug...” 

‘Witlox moet raad uitleggen waarom hij vertrekt’

Dinsdagavond werd bekend dat Team Meierijstad uiteenvalt in twee groepen, een fractie van zes en een van vijf leden. En dat wethouder Eus Witlox zijn taken neerlegt. Zijn collega-wethouder Eric van den Bogaard gaat wel door. Beide groepen die zijn ontstaan na de breuk, zeggen beide deze wethouder én het coalitieprogramma te blijven steunen. ,,Eus Witlox zal de gemeenteraad moeten uitleggen waarom hij vertrekt", aldus Van Voorst. ,,Hij is ons deze verantwoording verschuldigd.” 

 1. Boxtel heeft de eerste Duncan-baby: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  Boxtel heeft de eerste Duncan-ba­by: ‘Vanochtend twijfelden we niet langer’

  DEN BOSCH/BOXTEL - Als de vliezen breken tijdens de eerste halve finale en je eerste kindje vervolgens geboren wordt op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, kan het bijna niet anders dan dat de naam Duncan blijft hangen. Kersverse ouders Janske en Martijn van Dinther uit Boxtel besloten dan ook snel na de winst van Duncan Laurence, om hun pasgeborene om te dopen tot Hank Duncan Lucas van Dinther. ,,Maar we zijn geen mega-songfestival fans hoor!”
 2. Ontspannen slenteren tussen de Japanners in Boxtel

  Ontspannen slenteren tussen de Japanners in Boxtel

  BOXTEL - ,,Kijk, dit is mijn schatje." Liefdevol wijst Roel Engelaar (45) uit Ottersum zijn zwarte Toyota Supra Twin Turbo aan. Hoewel ruim dertig jaar oud, staat het gevaarte glimmend en in optimale staat tussen andere Japanse Turbo's in de showroom van Classic Park in Boxtel. Daar was het zondag 'Japan Classic Day', dus verzamelden eigenaars en liefhebbers zich rondom vele Subaru's, Daihatsu's en Mazda's. Engelaar: ,,Als kind droomde ik al van deze auto en drie jaar geleden kon ik 'm eindelijk kopen. Dat lijnenspel, ik vind het prachtig!"
 3. Activiste Meat the Victims ziet opnieuw stalbezetting in toekomst voor zich: ‘Onze actie is geslaagd, ondanks alle woede bij mensen’
  PREMIUM

  Activiste Meat the Victims ziet opnieuw stalbezet­ting in toekomst voor zich: ‘Onze actie is geslaagd, ondanks alle woede bij mensen’

  BOXTEL - ,,Als er nu niks verandert in Nederland, dan bezetten we nog een keer een stal”, zegt activiste Amber en woordvoerster van Meat the Victims tegen het Brabants Dagblad. Ze bracht tien uur in de Boxtelse stal door om zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor wat er, volgens haar, misgaat in varkensstallen in Nederland. ,,We vinden de actie dan ook geslaagd, zelfs na alle woede die we op onze hals hebben gehaald. Want negatieve aandacht is ook aandacht.”