Volledig scherm
Team Meierijstad tijdens een schorsing in het raadsdebat over de megastal in Nijnsel. © Van Assendelft Fotografie

‘Witlox moet dit uitleggen’: extra debat over breuk Team Meierijstad en opstappen wethouder

SINT-OEDENRODE - De breuk binnen Team Meierijstad leidt tot een extra debat in de gemeenteraad. Dit heeft heel waarschijnlijk in de loop van volgende week plaats in het bestuurscentrum van Meierijstad in Sint-Oedenrode. 

Volledig scherm
Eus Witlox vertrekt als wethouder. © Wouter van Assendelft

Het extra debat is aangevraagd door de oppositiepartijen Hart voor Schijndel en SP en krijgt steun van Lijst Blanco en D66. Hiermee komen de oppositiepartijen tegemoet aan de voorwaarde dat een vijfde deel van de gemeenteraad akkoord moet zijn met zo'n verzoek. ,,Onze belangrijkste vraag is: hoe vangt het college van burgemeester en wethouders dit op?", stelt fractieleider Ruud Merks van de SP. ,,We vinden het heel gek dat twee fracties straks één wethouder gaan steunen", doelt hij op wethouder Eric van den Bogaard. ,,We hopen niet dat ze nog een nieuwe wethouder gaan aanstellen, want daar zitten we zeker niet op te wachten.”

Dat laatste geldt ook voor Hart voor Schijndel. ,,Het takenpakket van Eus Witlox kunnen de overige vijf wethouders prima overnemen", zegt fractievoorzitter Laurens van Voorst van Hart voor Schijndel. ,,We hebben altijd gezegd dat zes wethouders veel te veel is voor Meierijstad. Steeds werd gezegd dat de harmonisatie veel werk kostte, nou die is nu achter de rug...” 

‘Witlox moet raad uitleggen waarom hij vertrekt’

Dinsdagavond werd bekend dat Team Meierijstad uiteenvalt in twee groepen, een fractie van zes en een van vijf leden. En dat wethouder Eus Witlox zijn taken neerlegt. Zijn collega-wethouder Eric van den Bogaard gaat wel door. Beide groepen die zijn ontstaan na de breuk, zeggen beide deze wethouder én het coalitieprogramma te blijven steunen. ,,Eus Witlox zal de gemeenteraad moeten uitleggen waarom hij vertrekt", aldus Van Voorst. ,,Hij is ons deze verantwoording verschuldigd.”